Små avlopp kan få förbud

Många små avlopp blir till stora föroreningar, större än till och med från de kommunala reningsverken. Men det ska kommunen sätta p för.

Reningskontroll. Mia Olsson, Christer Hermansson och Anders Fröberg ansvarar för projektet "Små avlopp - bra avlopp".Foto: Anders Steiner

Reningskontroll. Mia Olsson, Christer Hermansson och Anders Fröberg ansvarar för projektet "Små avlopp - bra avlopp".Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2007-09-13 00:25
Man räknar med att det finns omkring 5 000 enskilda avlopp i Västerviks kommun. Drygt 1 100 ligger inom Gamlebyvikens avrinningsområde, och de är åtgärdade för flera år sedan.
Nu ska miljö- och byggnadskontoret ge sig i kast med övriga 4 000 avlopp. Det görs i ett projekt som leds av miljö- och hälsoskyddsinspektören Anders Fröberg.

Vad är viktigast?
- Det är att minska fosforutsläppen som mest bidrar till övergödning och syrebrist, säger Fröberg.
Hur gör ni?
- Vi tar kontakt med fastighetsägarna och ger råd. Sedan får de åtgärda bristerna.
I en broschyr kan man läsa hur man ska klara reningen, till exempel genom trekammarbrunnar eller minireningsverk.
Man kommer att beta av kommunen områdesvis och börjar med 230 fastigheter kring Loftaån. Och kraven är hårda. De som inte har tillräcklig rening får utsläppsförbud efter två år.
Är små avlopp värst på att förorena?
- Nej, det är fortfarande jordbruket, säger Fröberg. Men sedan kommer de små avloppen.
Och små avlopp finns inte bara i glesbygd.
- Nej, vi kommer i projektet också att inventera avlopp i mindre tätbebyggelse för att få gemensamhetsanläggningar eller anslutning till kommunala avlopp.
Projektet kommer att pågå under flera år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om