Slutar med skoljordbruk

Från och med nästa höst kommer det inte att finnas något skoljordbruk längre på Gamlebygymnasiet, där eleverna i stället ska få sin praktiska utbildning ute på gårdarna. Tio anställda varslas samtidigt om uppsägning.

Sofie Alvarsson och Michael Andersson på Gamlebygymnasiet, som från och med nästa höst slutar med skoljordbruket. Michael Andersson sitter i skolans programråd och Sofie Alvarsson är rektor.

Sofie Alvarsson och Michael Andersson på Gamlebygymnasiet, som från och med nästa höst slutar med skoljordbruket. Michael Andersson sitter i skolans programråd och Sofie Alvarsson är rektor.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2013-10-16 17:31

Rektor Sofie Alvarsson säger att färre elever har sökt lantbruksutbildningen på senare år, vilket har flera orsaker. Men en av dem är att skolan har börjat få rykte om sig att ha en omodern utbildning.

Hushållningssällskapets styrelse har krävt att utbildningen förändras, och sedan har rektorerna fått bestämma hur. De har också haft krav på sig att budgeten ska vara i balans.

Jordbrukseleverna kommer framöver att ha 30 veckor, istället för 15, med arbetsplatsförlagt lärande, APL, och det blir då ute på en gård som skolan tecknar avtal med. Tanken är att eleverna på så vis ska få jobba med modernare teknik än vad skolan kan erbjuda.

– Den utbildning som vi bedriver är inte det senaste som finns. Vi har utbildning på det vi har, och inte det som branschen efterfrågar, säger Sofie Alvarsson.

Hon tycker att det är sorgligt att skoljordbruket läggs ner, och att tio anställda blir av med sina jobb, men tror samtidigt att den här förändringen är nödvändig för att skolan ska finnas kvar på sikt.

Flera utbildningar försvinner också från Gamleby: häst, trädgård och naturvetenskaplig profil. Berörda elever erbjuds andra alternativ. För hästeleverna handlar det om att fortsätta på Ingelstorp eller Ingelstad.

Läs mer i torsdagens papperstidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om