Slut på landstingsstöd till privat gynekologmottagning

Slut på landstingsstödet men Magnus Jägerhorn funderar på att driva mottagningen vidare utan vårdavtal.

Foto: MAGNUS GLANS Magnus Jägerhorn vill inte överge sina patienter och har därför skickat ett erbjudande till landstingsstyrelsen om att han kan tänka sig att fortsätta med sin gynekologmottagning.

Foto: MAGNUS GLANS Magnus Jägerhorn vill inte överge sina patienter och har därför skickat ett erbjudande till landstingsstyrelsen om att han kan tänka sig att fortsätta med sin gynekologmottagning.

Foto:

Västervik2004-12-13 00:25
Från och med 1 januari upphör Magnus Jägerhorns gynekologmottagning i sin nuvarande form. Den sista mottagningsdagen är den 28 december.
I september fick Magnus Jägerhorn sitt vårdavtal med landstinget förlängt till och med årsskiftet och hans patienter drog en lättnadens suck. Men nu är det bara några veckor kvar, sedan upphör landstinget att betala ut det stöd på 265 kronor per patientbesök som Magnus Jägerhorn får som privatpraktiserande gynekolog.

Men behovet finns kvar och Magnus Jägerhorn känner för sina patienter.
? Det var ett avvecklingsavtal, men det går inte att avveckla om man inte kan ge något annat i.stället. Om ett företag har kvar sin orderstock lägger man inte ner. Jag uppfattar det här som ett yrkesförbud, säger han.
Han har i måndags tillskrivit landstingsstyrelsen och erbjudit dem att sluta ett fortsatt vårdavtal med honom. Han ser två starka skäl till att fortsätta med sin praktik: dels att det inte finns utrymme för hans patienter på kvinnokliniken, särskilt sedan sparbetinget krympt verksamheten, dels att han anser att det bör finnas en balans mellan södra och norra länsdelen. Obalansen består i att han är den enda privatpraktiserande gynekologen i norr som hittills haft tillåtelse att ta emot 500 besök om året, medan det i södra länsdelen finns tre privatpraktiserande gynekologer som får ta emot 9.100 besök. Obalansen blir ännu större om Magnus Jägerhorn tvingas lägga ner sin mottagning.
? Det är det jag reagerar mot. Det måste finnas en balans mellan länsdelarna. Om man sätter sig i monopol som landstinget gjort så måste man sörja för alla patienter. Det ansvar som jag tagit måste landstinget ta.

? Efter nyår har de ingenstans att vända sig utom till kvinnokliniken och där finns inte möjlighet att ta emot dem.
En del patienter måste följas upp och Magnus Jägerhorn har ägnat mycket tid under hösten åt att gå igenom och lämna över journaler till kvinnokliniken.

Den egna kliniken är, som han själv säger ?inte fallfärdig? och är helt i skick att fortsätta användas.
? Här finns allt som behövs.
Många av hans patienter har frågat om han inte kan driva mottagningen helt privat efter nyår och det är inte omöjligt att han kommer att göra det.
? Det beror på hur många som kommer. Jag kan inte låsa dörren och säga ?nu får ni åka till Stockholm och Linköping? om jag har en fungerande mottagning här. Men då blir det till självkostnadspris.
Självkostnadspris skulle innebära i snitt 600 kronor per besök, men kostnaden är helt beroende av vilken typ av behandling/undersökning det rör sig om.

? Sista ordet är inte sagt och jag hoppas att landstingsstyrelsen tar sitt förnuft till fånga och organiserar den här verksamheten så att det fungerar. Det måste finnas jämställdhet mellan länsdelarna och det måste finnas alternativ, säger Magnus Jägerhorn.
För hans del skulle en bra lösning också kunna vara att någon annan fick ärva hans vårdavtal ? bara hans patienter har någonstans att ta vägen.
? Jag skulle gärna se att någon tog hand om mina patienter. Men då måste det i så fall vara en garanti för verksamheten i åtminstone fem år.

Lars Hamrin (fp) som är tillförordnat landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor har inte sett Magnus Jägerhorns skrivelse än, men har fått bekräftat att den är diarieförd. I år kommer den i vilket fall som helst inte att behandlas. Landstingsstyrelsen hade sammanträde i onsdags och nästa tillfälle är inte förrän i början av februari.
? Vi hanterar den som alla andra intresseförfrågningar, vi skickar den till klinikchefen på kvinnokliniken i Västervik och så får hon yttra sig och sen får vi ta ställning, säger Lars Hamrin.
Han säger att det inte finns några nya pengar till den här typen av verksamhet utan kostnaderna får i så fall tas från kliniken. Däremot håller han med Magnus Jägerhorn om att det bör finnas alternativ till kvinnokliniken.
? Det finns ett värde i att ha en gynekolog på stan. Det får vi lägga in i det här. Nu är alla hänvisade till kliniken på sjukhuset och det är inte alltid man önskar det och då måste det finnas alternativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om