Slut med dispenser
Efter stormen Gudruns framfart fick skogsägarna en del dispenser från gällande skogsvårdslagar. Från och med den förste januari upphör dessa och kravet på att grantimmer ska vara borta från skogen före den förste augusti och tallen före den förste juli gäller åter. Kvar i skogen får bara finnas högst fem kubikmeter skadade barrträd per hektar.
De enda undantag som nu finns från regeln om att ta bort skadad skog gäller för naturskyddade områden. Där ska alla vindfällor ligga kvar. För de skogsägare som har sina fastigheter gränsande till dessa områden kommer, enligt Bengt Fredriksson på Skogsstyrelsen, ersättning att betalas ut. Faran för grannarna till skog där mycket vindfällor ligger kvar är att granbarkborren kläcks i så stora mängder att den också ger sig på fullt friska stående träd. Träden dör och lämpar sig bara till bränsle.
För att kunna hitta alla vindfällor som kan ligga kvar i skogen har Skogsstyrelsen inlett i samarbete med FOI ( Totalförsvarets forskningsinstitut). Med hjälp av en ny radarteknik, som ursprungligen är framtagen för att hitta gömda militärfordon, ska man flyga över stormdrabbade områden. Systemet bygger på radiovågor med låg frekvens som kan urskilja föremål trots regn, snö och tät vegetation.
De områden som ska flyginventeras under januari ligger främst i Kronobergs- och Jönköpings län. Inventeringen kommer att följas upp av skogsvårdspersonal på platsen.
När det gäller återplantering av skogen har staten lovat bidrag till skogsägare i hela området som heter Region sydost och som består av Småland, Östergötland, Blekinge, Skåne och Halland.
För den som har anmält stormskador och uppfyller kraven som bland annat innebär att man fått motsvarande en årsavverkning nedblåst kommer bidraget att bli 3 000 kronor per hektar för gran och tall och 25 000 kronor per hektar om man vill satsa på ädellövskog.
Från Skogsstyrelsen vill man framhålla att det är viktigt att skogsägarna har en hög ambitionsnivå och vårdar sin skog, trots rådande svårigheter. Att skogsråvara även i framtiden kommer att vara en mycket viktig naturtillgång, inte minst som bränslekälla är Bengt Fredriksson på Skogsstyrelsen i Västervik övertygad om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!