Jul betyder strålande tider för handeln. Vi shoppar mer och mer för varje år, och många känner sig pressade att hänga med i julklappsracet – trots att pengarna kanske inte räcker till. I värsta fall tar man ett lån för att klara både julmat, festkläder till nyår och julklappar till alla släktingar.
Det kan komma surt efter, och få konsekvenser långt in på det nya året. Anna Öberg, konsumentvägledare på kommunen, tror att många skulle tjäna på att göra upp en liten budget innan julhandeln.
–·Tänk igenom köpen när det gäller julklappar, och sätt en gräns. Kanske måste det bli lägre än förra året, och då får man förklara det för barnen. Det handlar om både matinköp till fester och kläder.
Det kan vara bra att skriva ner alla kommande utgifter, och se om det går ihop med inkomsterna. Är det knapert i kassan just i år så kanske man får satsa på andra värden än dyra julklappar.
–·Lägg fokus mer på umgänget, så att ni får trevligt tillsammans.
Anna Öberg tipsar om att ge alternativa presenter, som inte kostar så mycket pengar. Baka julbröd, fynda på loppis eller ge ett presentkort på en aktivitet tillsammans.
Men även den sparsamme kan känna sig fattig efter mellandagarna. Då kan det vara läge att se över sina förråd, och kanske sälja prylar på Blocket eller en loppmarknad. Cykla i stället för att köra bil överallt, och ta med matlåda till jobbet. Att skippa spontanköp av tidningar, godis och småsaker är en annan effektiv sparmetod.
–·Undvik att hamna i en sådan situation att man tar snabba sms-lån. De ska också betalas en dag.