Slåtter enligt gamla metoder

Att få höet bärgat före midsommar är en önskan som nog delas av de flesta bönder. Med moderna maskiner så är det i våra dagar fullt möjligt.

Gammaldags slåtter. Vid hembygdsgården i Odensvi samlades några medlemmar för att återuppliva gamla skördemetoder. Hillevi Andersson, Bert Andersson och Kjell Martinsson räfsar hö tillsammans.

Gammaldags slåtter. Vid hembygdsgården i Odensvi samlades några medlemmar för att återuppliva gamla skördemetoder. Hillevi Andersson, Bert Andersson och Kjell Martinsson räfsar hö tillsammans.

Foto:

Västervik2006-06-21 00:25
När lie och räfsa var de enda hjälpmedel som stod till buds var höskörden en betydligt längre och mer arbetskrävande procedur.
Arbetet började tidigt på morgonen. Slåtterkarlarna med sina liar gick efter varandra, följda av kvinnorna som räfsade ut höet över ängen. Nästa moment var att sätta upp höet i såtar så det torkade ordentligt. Såtarna lastades så småningom på vagnar och kördes hem till gården.
När höpressen kom förenklades arbetet med höet radikalt. Var vädret bra kunde man bärga utan att behöva sätta upp hässjor eller såtar. Nu är alternativet vid dåligt torkväder att göra plastbalar, hässjor syns numera till mest vid hembygdsdagar.

Saknas gör de nog bara för att de var ett trevligare inslag i landskapet än de vita plastbalarna. De som fortfarande minns det hårda arbetet, som kunde dra ut på tiden i många veckor och som ofta gav foder av dålig kvalitet, tycker nog att det är en lättnad att det finns enklare metoder att skörda gräs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om