"Slamsugning kostar för mycket"
Horns samfällighet jämför Västervik med billiga Oskarshamn.
Hans Ellervik är missnöjd med de höga avgifterna för tömning av slam. I egenskap av ordförande för Horns samfällighet har han därför skrivit till kommunen för att få besked om varför det kostar så mycket i Västervik. Foto: JONAS BORG
Foto:
- Vi har uppmärksammat det här problemet en längre tid. Jag har fått flera påstötningar från dem som tycker att det är en oskälig avgift, säger Hans Ellervik, ordförande i Horns samfällighet.
Han har gjort en skrivelse till kommunen för att få reda på varför kostnaden är så hög och om ingenting kan göras åt saken. Ellerviks egen tank är på tre kubikmeter och kostar 1455 kronor per tömning och tömning behövs fyra till fem gånger per år för den som är åretruntboende.
Ellervik har jämfört kostnaden i Västerviks kommun med kostnaden i Oskarshamns kommun. För motsvarande tjänst skulle priset ligga på 463 kronor per tömning i Oskarshamn, har han tagit reda på.
- Hade det slagit på 200 kronor hade det inte varit något att bråka om, säger han och påpekar också att det inte finns någon möjlighet att välja entreprenör "eftersom det tydligen är monopol på sopor och avfall".
Priset för tömningen inkluderar både själva hämtningen av latrinen, tiden för körningen och tömningen i reningsverket. Tippningsavgiften som kommunen tar ut när latrinen töms i reningsverket är 168 kronor plus moms per kubikmeter och ska täcka kostnaderna för reningen och deponin av slammet, alltså restprodukten från reningen, på soptippen.
- Oskarshamn har ingen tippningsavgift, där subventionerar kommunen tömningen, säger Kaj Rothman, maskinmästare på reningsverket Lucerna.
- Det går inte att jämföra kommunerna, säger Lis Dunsäter-Fhal, produktionsledare på Ragnsells specialavfall AB i Oskarshamn. Skulle vi lägga anbud på Västervik skulle en tömning gå upp mot 700-800 kronor.
Det som gör att priset höjs är att körningen skulle kosta mycket mer om Ragnsells skulle ta hand om latrin från Västervik.
- Vi har ett snitt på hur lång tid det tar att köra ut och utifrån det beräknar vi avgiften. I Västerviks kommun ligger tömningsställena väldigt utslängda och därför blir det högra taxa. Ligger 30 i klump så kan de samköras vi kan lägga ett lägre pris eftersom vi behöver mindre tid, säger hon.
Lis Dunsäter-Fhal vill inte riktigt göra en jämförelse med Västervik. Det är så många olika faktorer som spelar in på hur priset sätts. Ragnsells kör på Oskarshamn, Kalmar, Högsby och Borgholm och prisbilden är olika i alla kommunerna. Det kan bero på avståndet till reningsverket, hur långt det är att köra, hur många kunder som kan klaras av på en körning och vad reningen kostar.
- Många små pusselbitar gör att en kommun är dyrare än en annan.
- Allting kostar pengar. Om vi inte tar ut det av den som tippar så får de som är VA- abonnenter betala det. Då får du och jag subventionera sommargästerna och det tycker jag är fel, säger Kaj Rothman.
Hans Ellervik undrar i sin skrivelse till kommunen om enskilda fastighetsägare skulle kunna anlita till exempel Oskarshamns kommun för tömningen av latrin.
- Det tror jag inte. Jag tror inte att det skulle gå ihop sig. Det är en timmes bilväg, då skulle avgiften gå upp till 1 200 kronor. Och sen tror jag inte att Oskarshamns kommun blir så glada för att det kommer slam härifrån, säger Kaj Rothman.
Han kan knappast tänka sig att avgiften i Västervik skulle bli lägre heller. Inte när det inte direkt finns någonstans att göra av slammet. Ännu så länge får man deponera slam på soptippen, men om några år kommer det att vara förbjudet och bönderna vill inte ta emot det eftersom de är rädda för föroreningar. Ett alternativ skulle vara att göra biogas av det, men som det är nu finns det alldeles för lite slam i Västervik.
- Vi har en rötkammare, men vi får ut så lite gas av den att vi knappt går runt själva.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!