Det kan tyckas som snabba vändningar, men faktum är att Sveriges geologiska undersökningar, som håller koll på både små och stora grundvattenmagasin, pekar ut våra trakter som särdeles torra.
Detta oavsett det regn som ändå fallit under senare delen av sommaren.
Enligt kartorna som uppdaterades vid lunch på tisdagen är det Kalmar län, Gotland och landets allra nordligaste spets som har det torrast just nu.
Detta gäller både små och stora magasin. De förstnämnda är ofta vattenkällan för hushåll med egna brunnar.
Jämfört med hur det brukade vara motsvarande veckor under perioden 1961 till 2022 är nivåerna under det normala. Stora delar av Sverige ligger samtidigt över det normala eller mycket över, efter den senaste tidens regn.
På SGU:s hemsida kan man också se scenarier för de kommande månaderna. Men inte ens om det är förhållandevis blött i 60 dagar kommer nivåerna för Västerviksområdet komma upp till normala nivåer.
Hur påverkar det då kommuninvånare?
SGU skriver att det kan variera stort, lokalt:
"En del har återkommande problem med sin vattenförsörjning, medan andra aldrig upplevt något problem. Låga grundvattennivåer behöver därför inte medföra någon konsekvens, men det innebär i alla fall en förhöjd risk för problem. Om du tidigare haft problem med din brunn eller om du tror att uttaget av vatten i din eller andra närliggande brunnar ökat är det bra att vara extra uppmärksam på SGU:s information om låga grundvattennivåer."