"Skyddsräcke och livlinor saknades"

Akzo Nobel och byggföretaget får allvarlig kritik efter fallolycka.

21-årige plåtslagaren Thorbjörn Svensson fick på sjukhuset en specialställning som skulle hålla ryggen rak under läkningen. Han krossade den tionde ländkotan vid fallet från taket på Akzo Nobel i Gamleby den 27 januari. Arkivbild: ANDERS LILJEGREN

21-årige plåtslagaren Thorbjörn Svensson fick på sjukhuset en specialställning som skulle hålla ryggen rak under läkningen. Han krossade den tionde ländkotan vid fallet från taket på Akzo Nobel i Gamleby den 27 januari. Arkivbild: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2003-03-01 06:00
Arbetsmiljöinspektionen riktar allvarlig kritik mot både Akzo Nobel och byggföretaget Bygg-ResursAB efter den fallolycka som inträffade på Akzo Nobel i Gamleby den 27 januari.
Vid olyckan föll 21-årige plåtslagaren Thorbjörn Svensson nära sex meter ned i asfalten från ett tak.
Thorbjörn och en kollega skulle vid dagens slut täcka över ett pågående ej färdiggjort takarbete med presenningar.
De båda gick baklänges och drog ut en presenning som skulle skydda takisoleringen. Plötsligt kom Thorbjörn fram till ett hål i taket som de tidigare hade täckt över med en presenning.
Han trampade igenom hålet och föll handlöst till marken. Till viss del torde presenningen ha följt med och dämpat fallet.
Vid fallet slog Thorbjör upp ett sår i bakhuvudet. Hans tionde ländkota krossades också.
Enligt arbetsmiljöinspektör Lars-Ingvar Svensson hade Akzo Nobel samordningsansvaret och var den som rådde över arbetsstället.
Därmed hade företaget ansvaret för att det finns en arbetsmiljöplan upprättad, med en riskanalys. Någon sådan hade inte upprättats.
- Arbetet har pågått utan att vare sig skyddsräcke eller livlinor använts vid takarbetet, skriver Lars-Ingvar Svensson.
- Hålen som togs upp har aldrig blivit övertäckta med genomtrampningssäkert material som bräder, skivor eller skyddsräcke. Om detta gjorts, eller att livlinor med falldämpare hade använts hade olyckan troligen inte inträffat.
Lars-Ingvar Svensson påpekar vidare att byggföretaget i sitt systematiska skyddsarbete i detta fall missat att upprätta en riskanalys för egna arbeten.
- Avsaknad av planering och direktiv om hur arbetet skulle bedrivas på ett säkert sätt saknades och har bidragit till olyckan.
Arbetsmiljöinspektionen har skickat en kopia av utredningen till polisen i Västervik. Åklagare kommer senare att besluta om eventuellt åtal.
- På nätterna drömmer jag om hur jag faller. Det var otäckt att bara förvinna så där handlöst. Jag tänkte "måtte det ligga något under", sade Thorbjörn Svensson till VT på Västerviks sjukhus några dagar efter olyckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om