- I fackföreningen Vision talar vi om att det ska vara roligt att gå till jobbet på måndagen. Då tyckte vi att det kunde passa bra att få skratta på årsmötet.
Så motiverar Britt Wimarsson, nyvald ordförande i Visions avdelning för landstinget i Kalmar län, att de bjudit in en komiker till årsmötet. Medlemmarna bjöds på en föreställning där det var tätt mellan skratten, men där många säkert gick hem med en massa tankar av allvarligare slag.
Zinat Pirzadeh kom till Sverige i början av 90-talet från Iran. I mitten av 2000-talet slog hon igenom som komiker, men hon kan även sätta titlar som författare och skådespelare på visitkortet. Som skådespelare har hon en Västerviksanknytning:
- Jag gjorde en film för två-tre år sedan med Hoschang Moschiri i Västervik, "Den sista kanelbullen". Det är en så vacker stad, och med en så oförstörd skärgård.
Vägen till rampljuset på de svenska scenerna har varit minst sagt brokig.
När VT innan föreställningen frågar henne om det är något speciellt med att uppträda inför ett fackförbund berättar hon om sitt förhållande till det svenska facket.
- Jag har varit medlem i flera förbund. Ibland två samtidigt.
Det kommer av den tuffa vägen in på arbetsmarknaden. När hon kom till Sverige hade hon en idé om att bli skådespelerska. Det började med amatörteater och Calle Flygares teaterskola, men rollerna uteblev. Hon började plugga på Karolinska institutet, men avbröt studierna, under perioder jobbade hon inom hemtjänsten och en period har hon arbetat som studievägledare.
Föreställningen pendlar från ren komik - som när hon berättar om hur rädd hon och hennes väninnor var som barn för att tappa oskulden, utan att veta vad oskuld var - till partier med största allvar. Hon berättar om hur hon tvingas in i ett arrangerat äktenskap i Iran, som hon stannar kvar i under många år av rädsla för att mista sin son, trots att mannen är våldsam.
Hon berättar om den våldsamme mannen på ett förklarande sätt. Hur han bar på demoner från kriget mot Irak som han aldrig fick hjälp med.
- När man talar om arrangerade äktenskap så talar man om kvinnan som ett offer. Man tänker inte på att mannen också är ett offer, säger hon inför en knäpptyst församling.