Projektet var igång under måndagen och tisdagen och när VT träffar skräpdykarna befinner de sig vid Skeppsbrokajen. De är i full gång med att få upp skräp från vattnet. Det är fyra dykare och åtta dragare från Rena Mälaren och Naturum som är på plats och jobbar. Det har dessutom tillkommit några privatpersoner från Västervik som hjälper till.
VT pratar med Christina som är volontär som dragare.
– Jag får dra upp skrot, det är ett ganska tungt arbete.
Huvudfokus för skräpdykningen är däck och batterier då dessa innehåller PAH-oljor som är cancerogena. Men det är inte bara däck och batterier som hittats, det är allt från stolar och cyklar till batonger.
Dykare Fredrik Johansson berättar att skräpet kommer både från privatpersoner och färjor som förr dumpade skräp ute på haven. Eftersom mycket av skräpet är gammalt är han optimistisk inför framtiden.
– Det åker knappt i några batterier idag och det slängs inte lika mycket i haven nu. Förr var ju rekommendationen att slänga skräpet i havet.
Frida Solli från Naturum delar uppfattningen.
– Generellt sett är det en annorlunda inställning idag. Till skillnad från 60-talet när allt skräp slängdes ute till havs.
Under tisdagen har de hittills fått upp ett batteri som vägde 20 kg. Med tanke på måndagens resultat på två ton däck och 120 kg batterier kan det nog hittas fler.
Om trenden att inte slänga skräp i havet håller i sig kommer förhoppningsvis insatser som dessa bidra till en bättre havsmiljö framöver.