Skräckscenario för Västervvik
Kvinnor kan tvingas föda i Kalmar eller Linköping.
Det är kontentan i det mest drastiska scenario som konsultbolaget Ledningsbolaget på onsdagen presenterade för landstingspolitikerna.
Rapporten presenterar olika alternativ till hur mellan 100 och 300 miljoner kronor ska sparas inom landstinget. Bakgrunden är de stora förväntade underskotten de närmaste åren. Om inget görs kommer landstingets underskott 2006 att vara 255 miljoner kronor.
Rapporten ska nu användas som underlag för att landstingsdirektör Johan Assarsson i samråd med tjänstemän och politiker ska kunna ta fram ett konkret besparingsförslag att presentera för landstingets budgetberedning den 14 oktober. Redan i november kan landstingsfullmäktige fatta ett definitivt beslut om vilka åtgärder som ska genomföras.
- Besparingarna måste in i budget redan för 2004 och även om vissa beslut tar tid att verkställa så kommer verksamheter definitivt att börja påverkas redan från början av nästa år, säger Johan Assarsson.
Än så länge är det alltså fråga om olika scenarier som inte på något vis är färdiga förslag. Men det betyder inte att de inte kommer att skapa debatt.
Att flytta all kvinnosjukvård samt barnavdelningen till Kalmar är en kontroversiell idé som med all sannolikhet kommer att väcka protester bland i första hand Västerviksbor.
Ledningsbolaget medger i sin rapport att en koncentration av dessa verksamheter till en klinik är negativt då det gäller närheten för patienterna. Men man menar ändå att den är positiv avseende medicinsk kvalitet då det ger en större möjlighet till professionalisering, inte minst inom barnsjukvården.
Antalet förlossningar i Kalmar län, 2000-2500 per år, är enligt Ledningsbolaget för lågt för att man ska kunna bedriva förlossningsvård vid två sjukhus. Dessutom anser man att underlaget för vården av för tidigt födda barn är för litet.
Man anser också att befolkningsunderlaget är för lågt för att kunna bära två fristående barnkliniker och att den nuvarande organisationen ger en sämre effektivitet samt en för hög kostnad.
Att behålla hud-, öron-näsa-hals-, samt ögonsjukvården genom att i stället spara med hjälp av "osthyvelsprincipen" skulle innebära att klinikerna blir alltför små, menar Ledningsbolaget när man föreslår att all sådan slutenvård koncentreras till Kalmar. Däremot bör dagkirurgin även i fortsättningen äga rum i Västervik, menar man.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!