Skördetid höstens stora höjdpunkt
Ökande intresse för majs och havtorn.
Kerstin Troedsson har plockat sockermajs. Foto: Lena Pettersson
Foto:
Det som gör hösten till en av årets höjdpunkter är framför allt att det är skördetid. En skördetröska som sakta arbetar sig fram över ett moget sädesfält tycker jag är bland det snyggaste som finns. Åkrar som inte bär skörd är en syn som, vid resor i krigsdrabbat land, alltid får mig att rysa och att inse hur viktigt det är för befolkningens välbefinnande att bonden har möjlighet att utöva sitt arbete.
Nu är det inte bara skörden på bondens åker som gör hösten till årets höjdpunkt, det finns ju så mycket annat att samla i frysar och källare inför vintern. För den som har tid och lust att odla den egna trädgården finns där förstås mycket att ta till vara, för oss andra är självplock ett bra alternativ. Just nu ges det möjligheter att på Lida gård utanför Gamleby att plocka majs. Där bedriver sedan några år Louise Troedsson odling av jordgubbar, hallon och majs. Nytt för året är odlingen av havtorn.
- Vi vet ännu inte riktigt hur bäret bäst ska användas, säger Louise, men försök att göra juice och gelé har fallit väl ut.
Havtorn växer i vilt tillstånd längs våra kuster ända upp till Haparanda. Den har stora krav på ljus växtplats och kalkhaltig mark. Den anses vara den vedartade växt som var först att invadera landet sedan inlandsisen dragit sig tillbaka. Bäret är det mest c-vitaminrika som finns, ett kilo täcker dagsbehovet i 200 dagar för en vuxen person. Hög halt av pektin gör att bäret lämpar sig bra till gelé. I vårt land kallades bäret förr för surbär och ansågs oätligt, i Finland har det länge varit en delikatess där havtornsmos är populärt tillbehör till fisk.
Majs odlas på Lida för andra året.
- Både i år och förra året har vi haft bra skörd, berättar Louise. Nu börjar det också sprida sig bland majsälskare att vi har självplockning, så vi hoppas på att årets skörd ska tas till vara.
Sorten heter tasty sweet och lämpar sig att efter kokning i lättsaltat vatten ätas med en klick extrasaltat smör.
Förutom det som växer på åkrar och i trädgårdar så är det just nu också fritt fram att ta för sig ur skogens eget förråd av svamp, blåbär och lingon. Smörstekta kantareller behöver väl ingen vidare reklam. Blåbär har länge varit känt som ett nyttigt bär som har haft sin medicinska användning som medel mot diarré. Nu visar nya rön att blåbär också innehåller höga halter antioxidanter, ämnen som motverkar hjärt - och kärlsjukdomar.
Även lingon innehåller ämnen med liknande egenskaper. Oavsett om de är nyttiga eller ej är de helt oumbärliga till vissa maträtter som brukar betecknas som svensk husmanskost. Kåldolmar utan lingon är nästan otänkbart och vilken påkostad lyxmiddag kan konkurrera med knaperstekt raggmunk med färska rårörda lingon. Inte nog med att det är gott det kostar dessutom nästan ingenting.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!