Skördefest tar form

Upplevelser i stället för prylar och en förståelse för att det som är vardagligt för oss kan vara exotiskt för någon annan. Det var några av de saker som Urban Laurin pratade om vid gårdagens inspirationsseminarium inför den kommande skördefesten Smaka på Tjust.

Inspiratör. Urban Laurin tryckte på vikten om att lyfta fram det som är unikt för regionen för att locka turister. Hans exempel på dåliga förebilder i Sverige lockade till många glada skratt. FOTO: ANDERS LILJEGREN

Inspiratör. Urban Laurin tryckte på vikten om att lyfta fram det som är unikt för regionen för att locka turister. Hans exempel på dåliga förebilder i Sverige lockade till många glada skratt. FOTO: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2006-04-26 00:25
VT har tidigare skrivit om evenemanget som hämtat inspiration från Öland. På tisdagen hade ett 40-tal personer som tidigare visat intresse för att medverka, samlats till ett seminarium på Futurum. Detta för att hämta inspiration från varandra och från utomstående föreläsare. En av dessa var alltså turismutvecklaren Urban Laurin, Uppsala, som i flera år jobbat med att utveckla måltidsturismen.
Hans föredrag lockade många till skratt när han gav dråpliga exempel på hur vi inte alltid förstår hur en regions identitet kan marknadsföras. Varför exempelvis servera renklämmor på ett flyg till Gotland eller locka med italiensk buffé när en region med egna, specifika råvaror ska marknadsföras?

- Det är lättare att locka turister till regioner med tydlig identitet, medan identitetslösa regioner har problem. Man måste hitta något äkta, genuint som bygden står för i stället för dåliga slogans som "det mås i Mönsterås" som inte säger någonting, förklarade han.

Urban Laurin uppmanade åhörarna att fundera över natur, geografi, kultur och personlighet när de marknadsför sina upplevelser.
- Och det behöver inte bara vara det gamla som betonas. Vad vore exempelvis Hultsfred utan rockmusik? frågade han sig.
Då måltiden löper som en röd tråd genom evenemanget betonade Urban Laurin måltidens betydelse och att den inte bara handlar om mat som näring. Upplevelsen och rummet är minst lika viktiga.
- Varför inte utnyttja drivved, stenar och andra saker som finns i naturen i stället för att dekorera borden med snittblommor där det inte växer några blommor?

Jan Hartman är projektledare för Smaka på Tjust och han var nöjd med seminariet och det intresse som hittills visats för evenemanget. Han berättar att man redan inför sommaren hoppas nå turister i bygden för att förmedla programidén och kunna locka hit dem även i oktober. Men han hoppas också att upplevelserna ska intressera Tjustbor att ge sig ut och upptäcka sin hembygd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om