Byggd 1922, och med sina därmed snart 100 år på nacken är Skonaren Ingo en kulturminnesmärkt tremastad skonare, unik av sin sort. Andre styrman Daniel Jönsson förklarar pedagogiskt att det är en 111:a, vilket för den oinvigde betyder att samtliga tre master är lika höga.
– Hon är också smalare än många andra tremastare, då hon ursprungligen var en lastskuta byggd för att klara av att segla genom Götakanal, berättar Jönsson vidare.
Idag är hennes hemmahamn Göteborg, där den ideella föreningen Skonaren Ingos Vänner för skutseglingstraditionen vidare. Men hennes historia går att lokalisera till Västervik, då Björköättlingarna Hans och Arne Karlsson förvärvade båten 1969 för att bedriva fraktfart. Det gjorde de fram till 1976, vilket markerade året då Ingo gjorde sin sista tur som renodlat fraktfartyg. Hon var då det sista träfartyget som gick fraktfart i Sverige, vilket gjorde skäl för hennes smeknamn "den sista av sin ätt".
Efter att bröderna Karlsson gjort sig av med Ingo var det nära att hon hamnade i utländsk ägo men efter en del turer fram och tillbaka hamnade hon till slut i stiftelsen "Stiftelsen för skonaren Ingo" där föreningen "Skonarens Ingos Vänner" stod för skötseln av båten. Det gör de än idag och det är också representanter ur samma förening som bjuder upp oss på däck för att berätta om Ingo. Maskinisten Tobias Hårder förklarar att deras huvudsakliga uppdrag idag är bevara och lära ut det traditionella sjöfartshantverket.
– Vi har lagt ned mycket tid på att renovera Ingo så hon ska se ut och vara i samma skick som hon gjorde när hon först byggdes.
Han förklarar vidare att föreningen idag har cirka 600 medlemmar bestående av en stor andel ungdomar. Han själv har varit medlem i föreningen och seglat Ingo under 10 år och upplever gemenskapen på båten som det absolut roligaste med hans livsstil och val av yrke.
– Det är de vänskapsband man knyter när man är ute på sjön och seglar som är det roligaste med att vara på Ingo. Man blir ju som en familj till slut.
Utöver skolsegling bedriver föreningen också äventyrssegling och charter. Härnäst väntar seglingsfestivalen Hanse Sail Rostock i Tyskland den femte augusti där man kommer ta ut cirka 80 gäster om dagen på diverse turer. För att hinna ned i tid planerar besättningen att lägga ut redan under eftermiddagen.