Skolstart utan vakanser
Antalet obehöriga lärare minskar och de arbetssökande blir fler och fler.
Lars-Åke Nilsson, lärare på Ludvigborgsskolan, lastar in skolmateriel inför måndagen. Foto: KARIN WALLTON
Foto:
- Vi har inga vakanser, säger Monica Westerberg, personalsekreterare på barn- och utbildningsförvaltningen.
De nyrekryteringar som har behövts klarades av under våren och sommaren.
- Det är färre tjänster som vi har haft ute på annons och vi har kunnat rekrytera behöriga lärare i en helt annan utsträckning än tidigare.
Monica Westerberg uppskattar att 90-95 procent av alla lärare i grundskolan nu har en lärarexamen. Vissa tjänster kan dock fortfarande vara svåra att tillsätta.
- Specialpedagoger är ett bristyrke. Och även på språksidan är det lite svårare att rekrytera.
Hos arbetsförmedlingen i Västervik är 57 arbetssökande lärare inskrivna. Av dem har dock majoriteten någon form av lärarjobb; deltid, timanställning eller liknande.
- 15 är helt arbetslösa. Men troligtvis kommer många att försvinna nu på måndag i och med skolstarten, säger Maria Moreau, handläggare på arbetsförmedlingen.
Det är alltså inte så lätt längre för lärare att få jobb. Och värre kan det bli. I högstadiet är barnkullarna fortfarande relativt stora, medan de är betydligt mindre på lågstadiet. Det innebär att det om några år kommer att behövas färre lärare på de högre stadierna.
- Det minskade lärarbehovet kommer att mötas av pensionsavgångarna, så jag tror inte att vi kommer att behöva säga upp någon, säger Monica Westerberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!