Skolsköterskebrist äventyrar elevhälsan

På Västerviks gymnasium är det brist på skolsköterskor. Där får tusen elever samsas om en heltidsanställd sköterska, vilket är mer är dubbelt så många som Socialstyrelsen rekommenderar. En skolsköterska VT pratat med säger att de i nuläget inte kan fullfölja sitt uppdrag.

Västervik2011-09-14 21:22

Det är brist på skolsköterskor på Västerviks gymnasium. I dagsläget går det tusen elever på en sköterska, dubbelt så mycket som i kommunens grundskolor där fem hundra elever får samsas om en heltidsanställd sköterska.

Pia Askbrant Sjölander är skolsköterska på gymnasiet och sedan hon kom dit i januari har läget försämrats, från två heltider till drygt en. Hon själv jobbar halvtid och Leif Svensson, den andra sköterskan, jobbar 80 procent.

- Vi kan inte fullfölja vårt uppdrag. Alla elever har rätt till hälsobesök och det finns inte möjlighet för oss att ta emot dem. Jag jobbar halvtid och har ansvar för åtta hundra elever medan de nationella riktlinjerna rekommenderar fyra hundra elever på en heltid.

Pia säger att hon skrev till gymnasierektorn Jörgen Jonsson om problemet för få honom att inse problemet och hitta en lösning.

- Vi vill ju elevernas bästa och vi önskar samma bemanning som de har i grundskolan.

På vårdförbundet är man också oroliga för situationen på gymnasiet. Eva Hagelin är facklig företrädare och hon säger att även om Socialstyrelsen bara satt upp riktlinjer för bemanningen i skolorna så är det ändå viktigt att försöka följa dem.

- Det går att rucka på antalet men inte hur mycket som helst. Dels kan vi inte stå upp för säkerheten för eleverna, dels kan skolsköterskorna gå in i väggen om de inte orkar. I grundskolan har man sett rimligheten i fyra till fem hundra elever per sköterska men gymnasiet är ju en egen organisation.

Gymnasierektorn Jörgen Jonsson säger att han vill bena ut frågan. Under hösten ska det ske en total översyn av elevhälsan i barn- och utbildningsnämnden där sköterskorna ingår och den svenska skolan har även fått en ny skollag.

- Vi måste fundera på hur vi ska organisera verksamheten men vi i ledningsgruppen har inget tydligt svar på frågorna i dag.

Jörgen säger att skolledningen vet hur läget ser ut men att han inte kan säga vad som är en rimlig bemanning.

- Det är klart att vi vet hur många elever och personal vi har men elevhälsa är ett vidgat begrepp. Vi har börjat arbeta med det inom olika rektorsområden men vad som är en lagom bemanning kan jag inte svara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om