Det står klart efter nämndens sammanträde på tisdagen. Redan innan det visade sig i budgeten hade nämnden gett i uppdrag till förvaltningen att se över skolskjutsuppdraget och titta på att utöka sträckorna innan eleverna erbjuds skolskjuts.
Men samtidigt konstaterar nämnden att många elever har skolskjuts inte enbart på grund av sträckor, utan på grund av osäkra trafikförhållanden längs skolvägen.
– Vi kommer inte att tumma på säkerheten för barnen. Om vägen anses som farlig är det inte läge att strama åt, säger Marcus Fridlund (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Då återstår att titta på om skolskjutsarna på något sätt kan samordnas på ett bättre sätt, för att bli mer effektiva.
– Det är ett arbete som pågår hela tiden, för att minska risken för att vi har skolskjutsar som går parallellt, säger skolchefen Magnus Bengtsson.
Efter september är prognosen ett underskott på minus sex miljoner kronor. Men även om merparten handlar om skolskjutsarna är det inte enbart dessa som ställer till det.
– Det handlar om en rad olika faktorer som sammantaget har gjort att det går åt fel håll för oss, säger Bengtsson.
Han förklarar att det även handlar om ökade kostnader för kost, lokaler, fler elever med behov av olika stödinsatser, och nya löner inom organisationen.
– Det här gör att vi nu har satt in ett antal åtgärder, som att ha stor återhållsamhet när det gäller inköp och anställningar.