Samma matmängder går åt – men fler barn äter frukost

På fler ställen i Sverige har det uppmärksammats att eleverna äter mer av skolmaten än vanligt, något som kopplats till att fler fått det tufft ekonomiskt. Gina Svensson, kostchef i Västerviks kommun, har ännu inte märkt någon drastisk förändring kring hur mycket eleverna äter.

Gina Svensson är kostchef i Västerviks kommun. Hon berättar att det är fler barn som äter frukost och mellanmål nu än tidigare.

Gina Svensson är kostchef i Västerviks kommun. Hon berättar att det är fler barn som äter frukost och mellanmål nu än tidigare.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2022-12-07 17:00

– Det vi märkt av är att det är fler barn på fritids nu. Det är fler barn som kommer och äter både frukost och mellanmål. Där handlar det om både förskole- och grundskolebarn, säger Gina Svensson.

Hon fortsätter:

– Förut blev det kanske mer matsvinn, men de lagar inte mer mat än tidigare. I sådant fall handlar det mer om att maten som serveras äts upp. Den tendens vi kan se är att den mat man tar till sig äts upp.

Märker ni någon skillnad på att de rätter som vanligtvis inte är särskilt populära går åt mer nu?

– Det är svårt att svara på det i nuläget. Det behöver gå lite mer tid innan vi kan se någon tendens till det.

Planerar ni matsedeln strategiskt, och till exempel serverar mer populära rätter på fredagar?

– Nej, vi har en generell matsedel som alla följer. Vi har inte i detta skede börjat se över om exempelvis matsedeln för måndagar och fredagar ska ändras.

Svensson berättar att fler kommer och äter i skolrestaurangen efter lov. Att fler gör det skulle dels kunna bero på att högstadieeleverna håller i pengarna och äter i matsalen istället för att springa till kiosken.

– Vi lagar inte mer mat, men den maten som serveras äts upp. Exakt vad det beror på är svårt att säga, säger kostchefen.

undefined
Runt om i Sverige äter eleverna allt mer skolmat. I Västerviks kommun upplever man dock inte att eleverna äter mer.

Vi har också pratat med Bo Frick, kock på Östra Ringskolan i Gamleby. Han upplever inte att eleverna äter mer skolmat än vanligt. 

– Överlag äter eleverna som vanligt, berättar han. 

Kan ni laga samma mat som tidigare? 

– Allt har ju blivit dyrare men vi serverar i princip samma mat som tidigare. Det är några rätter har fått stryka på foten, så som hamburgare. Generellt håller maten en hög klass. 

undefined
Hamburgare står inte längre med på skolmatsedeln. Maträtten är helt enkelt för dyr.

Eleverna vid Ankarsrums skola verkar inte heller äta mer än vanligt.

– Det är svårt att säga om de äter mer än vanligt. Maten går åt olika mycket beroende på vad det är för maträtt. Men vi behöver iallafall inte göra mer mat än vanligt. Jag upplever inte att det tar slut mer heller, inte än ska tilläggas, säger Johan Tibbelin, kock vid Ankarsrums skola.

Han fortsätter:

– Vi är ett centralkök och lagar mat till både låg-, mellan- och högstadiet. Vi lagar också mat till förskolorna så ungefär hälften av maten vi lagar skickas. Där vet vi inte hur mycket som slängs och går åt, det vi får tillbaka är disken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!