Skolmat och arbetslöshet de viktigaste valfrågorna

Sedan i våras finns en nystartad lokalavdelning av Moderata ungdomsförbundet i Västervik. Skolmaten och ungdomsarbetslösheten är de två frågor medlemmarna ser som viktigast inför höstens val.

Ung politiker. Simon Johansson är ordförande i den nystartade lokalavdelningen av Moderata ungdomsförbundet. Trots det får han inte rösta i höstens val, eftersom han då ännu inte fyllt 18 år.FOTO: MATILDA AHL

Ung politiker. Simon Johansson är ordförande i den nystartade lokalavdelningen av Moderata ungdomsförbundet. Trots det får han inte rösta i höstens val, eftersom han då ännu inte fyllt 18 år.FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2006-07-26 00:25
- Vi är för avgifter på skolmaten. Det är bättre att dessa finns än att vi tvingas betala för böcker eller att det blir färre lärare, säger lokalavdelningens ordförande Simon Johansson.
Den 16 maj i år föddes den lokala avdelningen av Moderata ungdomsförbundet. Ett årsmöte har hållits och sedan dess har den valda styrelsen träffats flera gånger för att diskutera klubbens aktiviteter.

Inför valet i höst kommer de sex medlemmar som klubben i dag har att bland annat dela ut flygblad och informera på skolorna om moderaternas politik. Skolmatsavgifterna för gymnasierna i Västerviks kommun är en fråga, men också den höga ungdomsarbetslösheten engagerar.
- Att införa lärlingssystem är ett sätt att få ner arbetslösheten lite. Dessutom drabbar reglerna om "sist in, först ut " oss unga, så de vill vi ändra på, säger Simon Johansson.
Själv får han inte rösta i höstens val. Det känns sådär, säger han om det faktum att han på valdagen ännu inte fyllt 18 år. Men att sänka rösträttsåldern är inget han tycker är en bra idé.
- När man fyller 18 får man inte bara rösta, utan också ta körkort och andra saker. Sänker man rösträttsåldern borde man sänka de andra åldersgränserna också, och det tycker jag inte att man ska göra.

Skälet till att lokalavdelningens startades var att det fanns ett intresse på Västerviks gymnasium.
- Det var värt att försöka och vi märkte att det gick att få ihop folk, säger Simon Johansson.
Själv har intresset för politik funnits där länge. Dels från föräldrarna, men också från att själv ha undersökt de olika partiernas politik. Nu hoppas han att fler ungdomar ska engagera sig politiskt.
- Jag tror det är viktigt att få bort känslan att det är andra som sköter det där med politik åt oss, när det är så att även vi ungdomar kan vara med och påverka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om