Skolkökskock utbildad på Restaurangakademien

Full av entusiasm har Göran Gustavsson återvänt till köket på Gamlebygymnasiet. Han kommer direkt från Restaurangakademien.

Göran Gustavsson, Västervik är kock på Gamlebygymnasiet och kommer just hem från en vidareutbildning på Restaurangakademien i Stockholm, något som kommer göra avtryck i skolans matsal.

Göran Gustavsson, Västervik är kock på Gamlebygymnasiet och kommer just hem från en vidareutbildning på Restaurangakademien i Stockholm, något som kommer göra avtryck i skolans matsal.

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-02-25 00:00

Göran Gustavsson var enda smålänning som deltog i den vidareutbildning och inspirationskurs som Östgötamat arrangerade.

- Vi var sammanlagt 28 deltagare som samlades fyra gånger i Norrköping och så den avslutade kursen på Restaurangakademien i Stockkholm, berättar Göran Gustavsson.

- Kursen riktar in sig på att deltagarna ska lära sig mer om ekologisk mat, närodlat och om hur man kan minimera svinnet av mat.

- Självklart är det allra viktigaste att man får gästen att tycka om maten som serveras. Det är ett område där vi fick lära oss mycket. Det handlar inte bara om själva maten som finns på tallriken utan om attityden och hela atmosfären i matsalen. Jag fick många aha-upplevelser och mycket inspiration som jag hoppas kunna omsätta här på skolan, säger Göran Gustavsson.

På Restaurangakademien fick deltagarna lära sig att röka fisk - både kall och varm-rökning - på kort tid i ett vanligt kök.

- Det är en maträtt som jag vill ha på menyn - i Stockholm serverade vi den med grön ärtpuré. Vi fick också laga till lammkött och serverade med gulbeta- och mandelpotatispuré. På akamien vimlar det av kändisar från köksvärlden och visst känns det lite extra när Årets kock provsmakar och tycker att det smakar gott.

Göran Gustavsson kommer från Ankarsrum och har arbetat som kock i 30 år, mestadels på krogar i Västervik. Nu jobbar han på Gamlebygymnasiet där de är tre i köket plus en kökschef som ser till att 200 elever är mätta och glada.

Nu finns möjligheten att de blir både mättare och gladare framöver.

Restaurangakademien
Restaurangakademien grundades 1985 av de fyra eldsjälarna Björn Halling, Örjan Klein, Frank Hollingworth och Åke Håkansson. Tillsammans skapade de en gastronomisk mötesplats. Restaurangakademiens ägare är Arla Foods AB och Menigo Foodservice AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om