Skolioscentrum i Västervik kan innebära nära 30 nya tjänster

Specialistklinik ska ?sätta Västervik på kartan? och chanserna för en etablering ser goda ut.

Foto: STAFFAN GUSTAVSSON/REDAKTA Läkarna Stig Aaro (bilden) och Peter Ahlinder vill starta ett nationellt skolioscenter. I sökandet efter lämplig lokalisering för kliniken föll deras blickar på Västervik och Västerviks sjukhus.

Foto: STAFFAN GUSTAVSSON/REDAKTA Läkarna Stig Aaro (bilden) och Peter Ahlinder vill starta ett nationellt skolioscenter. I sökandet efter lämplig lokalisering för kliniken föll deras blickar på Västervik och Västerviks sjukhus.

Foto:

Västervik2004-11-26 01:00
Än så länge är inga beslut fattade, men processen är igång när det gäller inrättande av en skoliosklinik vid Västerviks sjukhus. Att läkarna Peter Ahlinder och Stig Aaro anmält sitt intresse kunde VT berätta i.går.
? Planerna finns ju. Vi har kontaktat kommunen och landstingsledningen och där står det nu. Det ska fattas en rad beslut, men allt pekar på att det blir så, men några offentliga papper är inte skrivna, säger Peter Ahlinder.
Peter Ahlinder och Stig Aaro, som i.dag är knutna till ortopedkliniken vid Linköpings universitetssjukhus, vill i förlängningen också starta ett nationellt skolioscentrum. Det skulle innebära att all skolioskirurgi utförs i Västervik.
? Det är en vision vi har. Det har aldrig gjorts något liknande i svensk sjukvårdshistoria vad vi vet. Men det finns få doktorer som sysslar med det här i landet, så det är möjligt att centralisera.
Hittills har de två läkarna opererat ett hundratal skoliospatienter om året, vilket är flest i landet. Men de skulle behöva operera fler.
? Det är nog så att sådana här specialiserade verksamheter får inte plats inom en ortopedklinik. Det finns fler aktörer på spelplanen på ett sådant här ställe, så det är en resursfråga ? det räcker inte till.
Därför skulle det vara bra med en skoliosklinik där alla resurser går till samma sak och där det är möjligt att vara flexibel och planera in fler operationer ena veckan och färre den andra. Men hur finansieringen ska lösas är inte klart ännu.
En renodlad skoliosavdelning vid Västerviks sjukhus skulle sysselsätta närmare 30 personer.
? Kanske inte alla på heltid, men en avdelning med sjudagarsvård dygnet runt kräver ett antal människor, sjuksköterskor framför allt.

Det finns flera skäl till att de båda Linköpingsläkarna kastar sina blickar på Västervik. Dels talar det geografiska läget för Västervik: Stig Aaro har en gård i Misterhults skärgård som han planerar att bo på och Peter Ahlinder vill tills vidare inte flytta från Linköping ? och då ligger Västervik alldeles lagom till. Dels var bemötandet mycket positivt då de tog kontakt för att undersöka möjligheterna.
? Det finns en anledning till. Narkossidan är väldigt viktig och i Västervik finns en doktor som jobbat med oss med de här frågorna tidigare, säger Peter Ahlinder.
Vem narkosläkaren i fråga är vill han inte avslöja i nuläget eftersom ingenting är klart ännu.

Flyttiden från Linköping till Västervik är tre månader för så lång är uppsägningstiden från lokalerna i Linköping. Men så fort beslut är taget börjar flyttprocessen och Peter Ahlinder vill gärna att det ska gå snabbt.
? Det är ganska bråttom för de patienter vi har behöver opereras i en lite högre takt än vi har möjlighet till i.dag.
Det är här flexibiliteten kommer in. Det behöver bli lättare att planera in operationer, särskilt då hänsyn måste tas till bland annat skola och familjesituation.
Landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson (kd) vill inte uttala sig om exakta datum för beslut. Anledningen är att en utredning av om ett skolioscentrum kan placeras i Västervik måste ta hänsyn till juridiska och medicinska frågor.
? Vi ska så snart som möjligt bereda ärendet och hoppas kunna fatta ett beslut under våren 2005, säger han.
Han är mycket nöjd med utsikterna att utveckla vården vid Västerviks sjukhus.
? Detta är ett lyft för sjukhuset i Västervik. Utöver den verksamhet vi har i.dag inom olika vårdområden kan vi dessutom få en högspecialiserad rikssjukvård. Vården kan komma fler till del och samtidigt kommer intressanta människor till Västervik.
Han säger att det mångfaldsprogram som den borgerliga majoriteten antagit öppnar för förnyelse av sjukvården.
? Mångfaldsprogrammet ger goda förutsättningar för vidare utveckling och dessutom sätter det Västervik på kartan.

Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (m) är också mycket positiv till den eventuella etableringen av skolioskliniken i Västervik.
? Enligt min bedömning stärker detta Västerviks sjukhus och ger flera arbetstillfällen, säger han i ett pressmeddelande.
Kommunen kommer att vara behjälplig vid etableringen av kliniken.
? Västerviks kommun förutsätter att landstinget gör allt för att denna för Västervik viktiga etablering går att genomföra.
Och visst kommer landstinget att göra sitt.
? När ansökan nu har kommit in är vi beredda att behandla den i positiv riktning, säger Anders Andersson.
Fakta/SkoliosSkolios innebär att ryggen är sned. Det finns flera typer av skolios, men de kan delas in i två huvudkategorier. Dels rör det sig om barn, mest flickor, som är i övrigt friska men vars ryggrad är sned. Dels rör det sig om barn med handikapp, till exempel cp-skador eller ryggmärgsbråck, där sned rygg är en del av sjukdomsbilden.
Sned rygg innebär att det kan bli svårt att leva ett normalt liv och därför stelopereras barnen så att deras funktion förbättras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om