Skolelever vill prata mer om #metoo

Tätt följt av kampanjen #metoo har allt fler arbetsplatser och skolor gått ut och vittnat om sexuella trakasserier. VT besökte Västerviks gymnasium för att diskutera frågan.

Jämställdhet. Izabelle Preusse, Hanna Fredriksson och Martin karlsson tycker att #metoo har fungerat som en väckarklocka för människor.

Jämställdhet. Izabelle Preusse, Hanna Fredriksson och Martin karlsson tycker att #metoo har fungerat som en väckarklocka för människor.

Foto: Frida Westergård

Västervik2017-12-10 21:30

– I vår klass har vi inte känt av det men det finns säkert, även om vi inte sett något. Det finns ju alltid, säger Izabella Preusse, elev på Västerviks gymnasium.

Ett av uppropen har gått under namnet #tystiklassen och har samlat historier om sexuella övergrepp i skolan.

Eleverna vi pratar med på Västerviks gymnasium har inte sett eller hört något om sexuella trakasserier på sin egen skola men tycker att diskussionen om #metoo är nödvändig. Izabellas Preusse är en av eleverna på skolan, hon berättar att i hennes klass har några lärare pratat om #metoo, framför allt på kommunikationslektionerna.

Eleverna Erik Axelsson, Jonathan Ströberg och Elias Larsson berättar att även de bara diskuterat #metoo på lektionerna i ledarskap och kommunikation.

Gymnasiechef, Jörgen Jonsson, berättar att skolan inte gjort någon särskild undervisningsinsats just utifrån #metoo-kampanjen.

– Men frågan kanske har berörts av olika lärare. Sen måste vi också sätta oss ner i vår verksamhet och prata om vad som händer i samhället. I det här finns det både ett arbetsgivaransvar, ett rektorsansvar och ett läraransvar. Men också ett ansvar människor emellan, säger Jörgen Jonsson.

Izabella Preusse och Hanna Fredriksson hade velat ha ett bättre samtal om trakasserier i skolan.

– Lärarna har varit pedagogiska men de är inte utbildade i det här så det är inte lätt för dem. De har försökt hantera det på ett professionellt sätt. Det är jätteviktigt att man utbildar ungdomar i det här, säger Izabella Preusse, Hanna Fredriksson och Martin Karlsson instämmer.

Eleverna kommer med förslag om livskunskap i skolan, där frågor om sexuella övergrepp kan diskuteras.

Jörgen Jonsson säger att detta inte är möjligt.

– Vi kan inte ta beslut om nya ämnen, våra styrdokument beslutas i riksdagen. Men det som uttrycks i det här är ett behov av att prata om det, och det kan man göra på olika sätt. Vi jobbar mot diskriminering och följer en likabehandlingsplan som är en del av läroplanen.

Moa Lundkvist, Wictoria Wilbert och Ellinor Johansson går också på Västerviks gymnasium. De tror inte heller att ett nytt ämne behövs men de har en annan idé:

– Det skulle kunna vara att man måste göra ett arbete som berör det här. Så att alla blir insatta.

Eleverna är överens om att ämnet borde diskuteras redan i grundskolan, så att det blir ett naturligt samtal genom hela skolgången. Som det ser ut nu är det inte ett dagligt samtal. Mellan kompisarna har diskussionen om #metoo inte varit särskilt aktiv.

– Jag har inte pratat med mina kompisar om det. Det ligger långt ifrån. Även om man alltid har vetat att det har funnits är det inget man tänkt på, säger Martin Karlsson.

– Vi har nämnt det men inte reflekterat så mycket över det, säger Erik Axelsson.

Trots att det är svårt att prata om sexuella trakasserier tycker eleverna att #metoo-kampanjen är viktig och de tror att det kommer bli en förändring i framtiden.

– Det gör nog skillnad. Att vissa vågar berätta om sina upplevelser nu. Att det inte blir skambelagt, säger Erik Axelsson, Jonathan Ströberg och Elias Larsson.

Även tjejerna Moa Lundkvist, Wictoria Wilbert och Ellinor Johansson tror att människor kommer bli mer medvetna när fler sprider sitt budskap.

– Det kommer vara svårare att fortsätta i den struktur som har varit eftersom man blir mer medveten om det vad som pågår runt omkring. Konsekvenserna blir tydligare. Det blir fler som anmäler och då kanske det inte blir lika lätt att begå brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om