Pojken badade isvak under skoltid. Det mesta var väl förberett, säger hans mamma, som i grunden är positiv till att sonen fick testa att bada isvak.
– De var på grunt vatten, och hade livlina. Men de borde haft en station där eleverna kunde stå och ta på sig torra kläder, säger hon.
På kvällen efter badet hade pojken ont i fötterna. Både han och mamman trodde att det kanske var normalt – han hade ju trots allt badat i iskallt vatten. Då visste dock inte mamman ännu att sonen gått barfota genom snön, en ganska ordentlig sträcka – runt 100 meter – mellan badplatsen och bilen.
– Sen på morgonen efter kunde jag inte gå, berättar pojken.
Pojken förklarar att eleverna badade i smågrupper, och när grupperna badat klart så gick de till bilen där de sedan fick skjuts till skolans bastu.
– Det blev stressigt när vi skulle åka och basta, säger han.
Trots att han inte hunnit ta på sig skorna gick han med gruppen upp till bilen. Barfota.
– Jag hann inte riktigt säga till att det var kallt. Jag tänkte att det inte borde vara någon fara, då hade väl de vuxna sagt till oss att ta på skorna, resonerar han.
Mamman instämmer, och tycker att ansvaret ligger på de vuxna.
– Det har inte skötts så bra som vi hade hoppats. De borde sett till att eleverna har skydd om fötterna. Ingenting kan vara så bråttom så att de inte hinner ta på sig skor, säger hon.
Pojken berättar att ytterligare två kompisar promenerade barfota. En av kompisarna var borta från skolan en dag, den andra var borta två dagar. Pojken vi pratar med fick flera blåsor under tårna efter promenaden.
– Först gjorde det ont att ens nudda foten, men det har blivit bättre nu, säger han.
Han är vid gott mod, trots allt.
– Det jobbigaste är att inte kunna gå. Att inte kunna göra någonting själv, liksom, säger han.
Rektorn på skolan säger att de får se över sina rutiner, efter det som hänt.
– Är det barn som har fått problem av detta, ska vi förstås se till så att de har skor på sig nästa gång.
Skolans rektor håller med mamman om att det är de vuxnas ansvar.
– Vi får vara tydliga med hur de ska göra nästa gång. Det är klart att vi vuxna har ett ansvar.
Rektorn lovar att personalen nästa gång kommer att se till så att eleverna har skor på sig.
Marlene Henningsson är verksamhetschef för 1177 på telefon i Region Kalmar län. Hon betonar att hon inte uttalar sig i enskilda fall, utan bara allmänt om vad som gäller vid köldskador.
För att undvika köldskador, är det viktigt att man klär sig rätt efter det väder som är. Hon rekommenderar inte att man går barfota utomhus på vintern, när det är så kallt som tio minusgrader.
Gör man ändå det, kan man mycket väl få köldskador på fötterna, till exempel i form av blåsor.
Vad ska man göra, om man har fått den typen av köldskador?
– Om man har fått sådana skador som blåsor, ska man kontakta sjukvården och få en läkarbedömning. Det är jätteviktigt, säger hon.
Just blåsor är en sak som Marlene Henningsson påpekar att man absolut inte ska ta lätt på, utan det är i stället ett tecken som man ska vara väldigt observant på.
Kan man bli extra känslig i framtiden, efter att ha fått en köldskada?
– Det beror på hur det ser ut, säger hon.
Hon rekommenderar den som vill ha mer information om egenvård vid köldskador att läsa mer på 1177.se.