Skolchef avvaktar – trots nya covid-rekommendationerna

Folkhälsomyndigheten har släppt ny vägledning till regioner rörande covid-19 och skolbarn. I Västervik väljer man att avvakta tills vidare.

Folkhälsomyndigheten har gått ut med en ny vägledning som ska stötta regioner.

Folkhälsomyndigheten har gått ut med en ny vägledning som ska stötta regioner.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Västervik2020-09-02 10:00

I måndags gick Folkhälsomyndigheten ut med att man rekommenderar regioner att utföra PCR-test (test som avslöjar en pågående infektion) på barn och ungdomar som uppvisar symptom på covid-19. Detta för att eleverna snabbare ska kunna återgå till skolan i de fall testen visar negativt. 

Det här är en ny vägledning som ska vara till hjälp för landets regioner. Rekommendationerna gäller barn från förskolan till och med gymnasiet.

Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i kommunen, vill inte sätta ner foten i frågan:

– Det känns fel att tycka runt det, de här rekommendationerna är riktade mot regionerna, säger han.

Han berättar att sjukfrånvaron på skolor i kommunen varierar:

– Inom grundskolan är frånvaron inte mycket högre än vanligt, men det kan variera mellan enheter. Gällande förskolan finns en högre frånvaro än i vanliga fall, säger Bengtsson.

En ökad försiktighet eller föräldrar som jobbar hemifrån ser Bengtsson som möjliga förklaringar till statistiken, men han är försiktig med att spekulera vidare.

Folkhälsomyndigheten påpekar i sitt pressmeddelande att skolan inte är en miljö som driver smittspridningen. Det framgår även att barn och unga inte smittar till samma grad som vuxna. Enligt Bengtsson är det betryggande att den bedömningen kvarstår.

– Vi får avvakta inom våra verksamheter och invänta regionens olika besked runt det här, säger Magnus Bengtsson.

Frågan är något man jobbar med just nu i regionen. Det säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare.

– Vi håller på att ta fram material om det. Det är klart att vi vill följa de nationella rekommendationerna. Men vi diskuterar hur det ska göras på bästa sätt, bland annat rent logistiskt. Den nya rekommendationen kom häromdagen så vi jobbar för fullt med det.

Hon fortsätter:

– Vi måste ta fram riktad info om detta, det är ändå alltid en avvägning också, kring det här. Det här är något man gör för att få tillbaka barnen till skolan snabbare, vilket är helt rimligt. 

Per-Åker Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare på Region Kalmar, är inte orolig för att testkapaciteten inte ska räcka till för att testa barn och unga. 

– Det är självklart att vi får anpassa kapaciteten efter behovet. Nu när infektionsperioden börjar så kan man räkna med att ganska många blir sjuka, inte i covid-19, utan vad som helst så fler kan behöva provtas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!