Skolbarnens cyklande har minskat drastiskt

På 1970-talet gick eller cyklade 90 procent av barnen till skolan, jämfört med 52 procent i dag. Det visar en undersökning om barns skolvägar, som Trafikverket gjort.

"Eleverna är väldigt engagerade i ´På egna ben´ och vi tänker oss en fortsättning även nästa år, säger Christian Svensson. Här besöker han klass 4B på Åbyängskolan som deltagit i utmaningen.

"Eleverna är väldigt engagerade i ´På egna ben´ och vi tänker oss en fortsättning även nästa år, säger Christian Svensson. Här besöker han klass 4B på Åbyängskolan som deltagit i utmaningen.

Foto: Lotta Gometz/Arkiv

Västervik2020-10-27 06:00

Nyligen avgjordes höstens upplaga av skolutmaningen "På egna ben". Ett initiativ som går ut på att få barnen att i möjligaste mån ta sig till skolan genom att gå, cykla eller åka kollektivt i stället för att bli skjutsade i bil.

Forskningen – bland annat en undersökning av skolbarns hälsovanor som Folkhälsomyndigheten låtit genomföra – pekar nämligen på att alltför många barn rör sig för lite. 

Av svenska barn i åldrarna 11-15 år är 11-åriga pojkar mest aktiva. Ändå, visar Folkhälsomyndighetens undersökning, uppnår bara en fjärdedel av dem den rekommenderade miniminivån, minst 60 minuters måttligt intensiv till mycket intensiv fysisk aktivitet om dagen.

Detta är en av flera anledningar till att delta i projekt som "På egna ben", menar Christian Svensson, folkhälso- och klimatplanerare på kommunen. 

– Det handlar ju i mångt och mycket om att försöka få till beteendeförändringar, vilket ofta är svårt. Men det här är en klockren insats. 

– Vi sår ett frö hos mellanstadiebarnen under de fem veckor som utmaningen pågår. De börjar fundera och så uppstår kanske en diskussion hemma vid köksbordet som kan leda till en förändring i praktiken, menar han.

– Vi har ju märkt, vilket är häftigt, att eleverna är väldigt engagerade och vi tänker oss en fortsättning även nästa år. Vi vill gärna att det här ska bli en långsiktig insats.

Det finns, som redan nämnts, många undersökningar som tangerar ämnet. Trafikverkets nyss nämnda (från 2015) visar till exempel att barnens cyklande minskat drastiskt.

– Jag tror att föräldrar i dag är väldigt inställda på att effektivisera i vardagen. Man tänker att det går snabbare att ta bilen trots att det många gånger är tvärtom. Men det beror naturligtvis på var man bor i förhållande till skola och arbete, säger Christian Svensson.

– Vi vet ju genom forskningen att fysisk aktivitet är gynnsamt för inlärningen. 

Men just att bryta vanor är svårt och ibland kan det vara bra med lite påtryckning utifrån, tror han. 

– Det ska tilläggas att "På egna ben", utöver hälsovinsten, även fokuserar på miljö- och trafiksäkerhetsaspekterna, betonar Christian Svensson.

I årets upplaga av utmaningen kom Marieborgsskolans klass 5B på tredje plats. Även klass 4 på Näktergalens skola och klass 5A och 4A på Marieborgsskolan kom med på länets tio-i-topplistan med flest samlade poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!