Skolavslutning i kyrkan är ingen stor fråga i kommunen

Är det lämpligt att förlägga skolavslutningar i kyrkan i ett land där den kommunala skolan, enligt lag, inte får utöva religiös påverkan på eleverna?

Skolavslutning i kyrkan eller inte är ingen stor fråga i Västerviks kommun.Foto: Scanpix

Skolavslutning i kyrkan eller inte är ingen stor fråga i Västerviks kommun.Foto: Scanpix

Foto: MONS BRUNIUS

Västervik2010-06-15 00:00
Det är en diskussion som kommer upp varje år vid den här tiden. Det finns grupper i samhället som vill ge en bild av att det är elever från andra kulturer och religioner som vill försöka ändra på gamla invanda svenska traditioner. Andra vill hävda att frågan inte har med religion att göra, utan mer är en principsak.Sara Ahmed från Somalia, som arbetar som tolk och hemspråkslärare och själv är utövande muslim, har aldrig haft några problem att besöka kyrkan. Hon har flera gånger medverkat i kyrkan vid olika manifestationer.- Jag tycker det är viktigt att skolavslutningen sker på ett fint sätt och att alla kan samlas. Men jag har hört att det finns några somaliska föräldrar som inte vill låta sina barn vara med i kyrkan. Jag tror det beror på okunskap om hur en skolavslutning i kyrkan är utformad. VT har frågat några skolledare hur de väljer ut examenslokal.Lars-Åke Sandberg, rektor på Lidhemskolan:
- Vi har alltid haft vår avslutning i kyrkan och det har aldrig varit några diskussioner, inte heller i år. Det är en trevlig tradition som alla elever deltar i, oavsett religiös tillhörighet. Vi tycker det är viktigt att bevara den traditionen. Christer Lundh, rektor Ankarsrum:
- Vi har vår avslutning i Bruksparken. Om det beror på att kyrkan är för liten det vet jag inte, men det har nog alltid varit så att vi hållit till i parken. Vi har prästen med som håller tal till eleverna, inbjuden mer som en talare än för att han är präst. Vi sjunger förstås "Den blomstertid nu kommer." Håkan Lerman, rektor Överum:
- Så länge jag är skolledare kommer vi att ha avslutningen i kyrkan. Vi har bra kontakt med kyrkan och går dit med eleverna också vid andra högtider som jul och påsk. Någon gång har det hänt att en förälder tyckte att det var opassande när prästen läste välsignelsen, men den föräldern, som var svensk, fick genast mothugg.Anna-Karin Hammersjö, rektor Ellen Key:
- Vi har alltid varit i kyrkan. Det är en bra lokal där alla får plats. Det har aldrig varit något bekymmer. Även elever med annan religion är med och tycker det är självklart. Caroline Åhlund, rektor Marieborgskolan:
- Jag har pratat med Skolverket och informerat mig om vad som gäller och hur vi ska utforma högtiden. Den är ju obligatorisk och alla elever ska kunna vara med därför har vi varit tydliga mot kyrkan att det inte ska vara några religiösa inslag. Det är en högtid med sång, musik och tal. Prästen medverkar och talar och vi sjunger både "Den blomstertid nu kommer " och "I denna ljuva sommartid".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om