Skolan satsar mer på pojkar

Fler pojkar än flickor har svårigheter i skolan.

Västervik2004-08-07 01:00
I Skolverkets statistik över avgångsbetygen från grundskolan vårterminen 2003 syns stora skillnader mellan pojkars och flickors betyg. Det är väl känt sedan ett antal år att flickor generellt har bättre betyg än pojkar.
I Västervik låg det genomsnittliga meritvärdet för pojkar på 178,8. Motsvarande värde för flickor var 214,8. Barn- och utbildningsnämnden har uppmärksammat situationen och uppdragit åt ledarna i förskola och skola att ge förslag till hur man ska förbättra situationen.
- Vi har ställt oss frågan hur vi ska närma oss pojkarna på ett bättre sätt, säger Jan Ögren, rektor på Ludvigsborgsskolan.
Det är i ämnet svenska som många pojkar har svårigheter, och då framför allt i läsförståelse. Enligt Gunnar Iselau, utvecklingsledare på barn- och utbildningskontoret vid Västerviks kommun, ställer det i förlängningen till med problem även i andra ämnen.
- Att förstå det man läser är att inhämta kunskap, säger Gunnar Iselau.
Under året som kommer ska lärarna vara särskilt uppmärksamma på så kallade framgångsfaktorer för pojkarnas läsförståelse.
- Det gäller att hitta vad det är som får pojkarna att tända till, och att ställa sig frågan vad skolan kan göra för att ta tillvara och bygga vidare på pojkars erfarenheter, säger Gunnar Iselau.
Skolan har ett uppdrag att utgå från varje elevs erfarenheter, förutsättningar, intressen och behov.
- Därför är det inte pojkarnas svårigheter vi ska uppmärksamma, utan situationen omkring dem     och framför allt deras styrkor. Vi måste börja där pojkarna finns, säger Gunnar Iselau.
Enligt Jan Ögren är det framför allt motivationen hos enskilda elever som påverkar betygen. Lärarna har en stor del av ansvaret för att möta eleverna, men det handlar också om att elever och de vuxna som finns inom skolan ska skapa en god stämning tillsammans.
- Där ser jag att skolan har gått framåt de senaste åren, säger Jan Ögren. Vuxna och barn möts mer på samma plan i dag.

Meritvärdet beräknas på de 16 bästa ämnesbetygen i elevens slutbetyg. Godkänd ger 10 poäng, väl godkänd ger 15 poäng och mycket väl godkänd ger 20 poäng. Maxvärdet är 320 poäng.

FAKTA n Betyg
Genomsnittligt meritvärde för samtliga niondeklassare i Västervik vårterminen 2003 var 196,7.
För behörighet till gymnasieskolans nationella och specialutformade program krävs godkänt i svenska, engelska och matematik.
Källa: Skolverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om