Under fredagen rapporterade vi om problemen på Hemköp – med snatteri och upplevda hot mot personalen. Butikschef Åsa Karlsson vittnade om misstänkta stölder varje vecka och hur ungdomarnas attityd mot personalen förvärrats.
– Även andra butiker i gallerian, som inte ens säljer mat, har problem med att ungdomar kommer och bråkar i stora grupper, berättade hon.
Lisa Koblanck på polisen i Västervik säger att Hemköp länge varit ett populärt ställe för högstadieeleverna.
– Jag vet att många högstadieelever trillar in på Hemköp under rasterna. Huruvida de snattar eller inte kan jag inte svara på, jag har inte några färska siffror över anmälningar, säger hon och fortsätter:
– Det är inget nytt fenomen. Sedan går det lite i vågor beroende på vilka ungdomar som just då går på skolorna.
Polisen har i dag ett samarbete med skolorna, fastighetsägaren och Hemköp för att lösa lokala problem i gallerian. Men Lisa Koblanck trycker på vad hon anser vara en central aspekt för att lösa ekvationen snatteri och ungdomar.
– Egentligen är det väl ett föräldraansvar, att lära sina barn att inte ta något utan att betala.
Linda Lindström är rektor på Ellen Keyskolan, en av högstadieskolorna i centrala Västervik. Hon menar att eleverna får en ökad frihet när de börjar på högstadiet.
– Det är något som vi pratar med dem om. Eleverna har ett stort ansvar när de befinner sig utanför skolgården och hur de beter sig.
Lindström beskriver att skolan kontinuerligt för en dialog med eleverna om hur de ska uppföra sig utanför skolans område.
Om dialog inte räcker, vad kan skolan göra då?
– Vi har även ett samarbete med föräldrar om vad eleverna gör under rasterna. Det här handlar kanske inte bara om skoltid och om jag förstått det rätt så har det hänt saker även efter skoltid.
Vad är din generella bild, sköter sig ungdomarna när de är ute på stan under rasterna?
– Jag tänker att ungdomarna absolut sköter sig bra över lag. Vi har många trevliga ungdomar i vår stad.
Vad kan då Hemköp göra för att minska snatteriet? Lisa Koblanck lägger fram ett antal förslag.
– Det är ju en fråga om kostnader, men att ha civil personal som kontrollerar i butiken kan fungera. Men också att uppmärksamma skolorna om problemet. Skolorna kan prata med eleverna, och det skulle kanske inte skada om skolpersonalen följde med till Hemköp för att hålla lite koll.