Skolan måste banta personalen

Nu blåser det riktigt snålt kring barn- och utbildningsförvaltningen, BUN, i Västervik. Pengarna räcker inte till och efter det alla möjligheter till besparingar har gåtts igenom återstår bara personalnedskärningar. Närmare 50 personer klan komma att sägas upp de kommande åren.

Västervik2007-10-18 00:25
Det räcker inte för BUN att räkna med att kommande pensionsavgångar skall räcka till.
- Helst vill vi naturligtvis undvika uppsägningar men nu verkar det vara något som vi inte kommer ifrån, säger förvaltningschef Lena Karlberg.
Efter genomlysning av samtliga verksamheter kan konstateras att det är främst genom personalminskning som barn- och utbildningsnämnden har möjlighet att nå en budget i balans.

- Det kan ändra sig snabbt, säger nämndordförande Mats Hugosson (c). Men just nu ser det inte bra ut.
- I Västerviks kommun har vi i dag en personaltäthet i skolor och förskolor som är bättre än riksgenomsnittet. Så ett första steg i processen är att lägga sig i nivå med övriga riket.
Barn- och utbildningsnämndens budget består till cirka två tredjedelar av direkta personalkostnader. Om man räknar med internt köpta tjänster såsom städ, kost och verksamhetsservice uppgår personalkostnaden till cirka 75 procent.
Viktigt att säga är att inga skolor i kommunen kommer att läggas ner under överskådlig tid.

Oppositionen i form av socialdemokraterna och vänsterpartiet reserverade sig beslutet om innehöll en votering som majoriteten vann med 9-6.
S och v vill inte ha en så stor sänkning av personaltätheten som majoriteten föreslår. Ingen förändring alls när det gäller förskolan och samtidigt vill s ha utökade öppettider på förskolan.
- Det gamla kravet på öppettider även nattetid och i helger står kvar, säger Gunnar Jansson, vice ordförande i nämnden.
- Om vi vill vara en kommun som tycker att jämställdhet är en självklarhet så är det ingen tvekan om att vi behöver bygga ut förskolan så att även de som jobbar utanför de tider som i dag erbjuds kan förena föräldraskap med ett arbetsliv.
En förutsättning för socialdemokraternas förslag till justeringar är att kommunfullmäktige i november månad höjer skatten med 50 öre.
Barn- och utbildningschef Lena Karlberg har nu fått uppdraget att utreda eventuell arbetsbrist med anledning av beslutade ramjusteringar, påbörja processen i enlighet med lagar och avtal inom det arbetsrättsliga området.
Dessutom skall arbetet med att anpassa organisationen redovisas som en stående punkt vid kommande sammanträden med barn- och utbildningsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om