Skolan kritiseras – hotade dra in stipendier via SMS

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar kommunen eftersom skolledningen på Västerviks gymnasium gått emot både förvaltningslagen och regeringsformen.

Barn- och utbildningsnämnden får kritik, efter att skolledningen vid Västerviks gymnasium hotat att inte betala ut elevers stipendium.

Barn- och utbildningsnämnden får kritik, efter att skolledningen vid Västerviks gymnasium hotat att inte betala ut elevers stipendium.

Foto: Kristina Westring / arkiv

Västervik2022-03-11 18:00

Anledningen till kritiken är ett sms som skickats av skolledningen 2019

Bakgrunden är att en grupp elever, som ville köpa loss sina datorer, behöll datorerna trots att skolledningen begärt tillbaka dem. 

Då kom SMS:et från skolledningen.

I sms:et stod att en polisanmälan väntade dem som inte lämnat tillbaka sina datorer nästkommande dag. 

I sms:et stod också att de eventuella stipendier som eleverna fått inte skulle betalas ut förrän datorerna återlämnats. 

Barn- och utbildningsnämnden, som är ytterst ansvariga för barn- och utbildningsförvaltningens arbete, får nu kritik.

Eleverna som ville köpa loss datorerna menade att ett avtal de tecknat om lånedatorer 2016 borde gälla. Där stod att eleverna kunde köpa loss datorerna efter studietiden. Men det avtalet hävdes av skolledningen, eftersom Skolinspektionen bedömt att det stred mot rätten till en avgiftsfri skola. 2018 skrevs ett nytt avtal, och i det fanns ingen möjlighet att köpa datorerna.

JO lägger sig inte i om det var rätt eller fel av skolledningen att häva avtalet från 2016, men skriver att frågan om datorerna inte hade någon som helst betydelse för stipendieutdelningen.

Sms:et strider därför mot regeringsformens krav på saklighet.

Innehållet i sms:et handlade också om att bryta mot förvaltningslagens huvudregel: förbudet mot att ändra gynnade beslut. Att tilldela elever stipendier är nämligen ett gynnande myndighetsbeslut.

Nämnden menar att skolledningens sms var "olyckligt", men att det är viktigt att säkra framtida elevers tillgång till datorer.

Gymnasiechef Jörgen Jonsson förklarar att skolledningen hade ett möte med två elever och en förälder, veckan före skolavslutningen.

– Elever och förälder ifrågasatte varför de inte fick köpa datorerna. Jag förklarade varför vi ändrat låneavtalet, men de var väldigt upprörda över att de inte fick köpa datorerna. 

Jonsson menar att både elever och förälder antydde att datorerna lätt kunde gå sönder sista veckan och att det då skulle bli dyrare för skolan.

– En trist attityd. Det är skattepengar, och vi måste hushålla med de resurser vi har. 

Han säger att kritiken från JO inte är något han kan ha synpunkter på, utan snarare endast förhålla sig till. 

– Vi gjorde allt vi kunde för att få tillbaka datorerna innan SMS:et. Efter skolavslutningen gjorde vi den, numera felaktiga, avvägningen att skicka det här SMS:et. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!