Skolan blir valfråga

– Alla politiker måste förstå vikten av att ge alla barn en så god skolgång att de kan bli godkända i skolan. Det borde vara en självklarhet, menar föräldrarna som möttes på Fågelbäret  för att diskutera hur de ska få politikerna att lyssna på sina väljare före valet. Foto: Magnus Glans

– Alla politiker måste förstå vikten av att ge alla barn en så god skolgång att de kan bli godkända i skolan. Det borde vara en självklarhet, menar föräldrarna som möttes på Fågelbäret för att diskutera hur de ska få politikerna att lyssna på sina väljare före valet. Foto: Magnus Glans

Foto:

Västervik2002-03-02 06:00
Vilka kommunpolitiker är beredda att före valet lova att de inte kommer att medverka till att någon skola i Västerviks kommun läggs ner? Det undrar föräldrarna på skolorna i kommunen.
Frågan diskuterades vid ett möte på Fågelbäret. Ett tjugotal föräldrar träffades, representanter från de flesta skolor i kommunen.
Föräldrarna har tidigare träffats i den aktionsgrupp för skolornas bevarande som bildats som ett forum för diskussionerna kring skolornas framtid i kommunen.
Oron är fortfarande stor bland föräldrarna trots att nedläggningshotet skjutits på framtiden.
- Vi har fått veta att en ny utredning ska göras, efter valet. Utredningen ska ta reda på om det går att lägga ner någon annan skola i stället. Vi ska nog inte vara så säkra på att stormen är över, sa en mamma.
En pappa berättade att han talat med barn- och utbildningskontorets chef Lennart Fredriksson som sagt att någon utredning inte är aktuell nu men att det kan bli aktuellt längre fram.
Därför vill föräldrarna göra skolfrågan till en valfråga i år. De vill ta reda på hur varje enskild politiker ställer sig till en eventuell nedläggning. Och sedan tala om det för alla andra föräldrar med barn i förskolor och skolor.
Ett nytt föräldramöte planeras till den tionde april. Då ska man formulera en inbjudan till politikerna i barn- och utbildningsnämnden, en inbjudan till diskussion med föräldrarna.
- Vi undrar hur vi ska kunna få politikerna att bry sig så mycket att de kommer till ett möte, säger Marie Fältsjö, en av initiativtagarna.
För en månad sedan berättade VT om aktionsgruppens tillkomst. En annan av initiativtagarna, Peter Hallberg, sa då att han var beredd att starta ett nytt parti, ett skolparti.
- Men det blir inte så, berättar han. Jag har sedan dess erbjudits av vdm att komma med på valbar plats på partiets lista i valet för att driva skolfrågan. Och det har jag accepterat.
Vdm är det enda parti som tagit kontakt med föräldrarna efter att aktionsgruppen bildats.
Föräldrarna menar att attityden till skolan och till eleverna måste ändras hos skolledningen. Kommunfullmäktige har antagit målen att 85 procent av eleverna i årskurs fem ska ha tillräckliga kunskaper för att klara de nationella proven och 92 procent av eleverna i årskurs nio ska ha godkänt i kärnämnena matte, svenska och engelska.
- Hur kan man acceptera att 15 procent ska vara icke godkända i femman? undrar flera av föräldrarna.
- Målet måste ju vara 100 procent. Något annat kan man inte acceptera.
På mötet diskuterades också oron för hur det ska bli om förskolorna ska ta emot alla fyra- och femåringar från och med januari nästa år.
Både förskola och skola påverkas av vad som händer, oavsett vilken ålder det gäller, menar föräldrarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om