"Skolan är på rätt väg"

På Östra Akademin håller eleverna med om att det har funnits vissa brister. Samtidigt är de helnöjda med sin skola och tycker att skolan är på rätt väg när det gäller att rätta till bristerna.

Tror på sin skola. Sassa Asli, Mia Löfstedt och Sofie Holm går alla på Östra Akademin och är nöjda med skolan. De brister som finns är på god väg att rättas till, tycker de. Inte minst då det anställts många nya lärare på sistone. Foto: Elin Lundholm

Tror på sin skola. Sassa Asli, Mia Löfstedt och Sofie Holm går alla på Östra Akademin och är nöjda med skolan. De brister som finns är på god väg att rättas till, tycker de. Inte minst då det anställts många nya lärare på sistone. Foto: Elin Lundholm

Foto:

Västervik2007-09-19 00:25
Som VT kunde berätta om i går, riktar Skolverket svidande kritik mot den fristående gymnasieskolan Östra Akademin i Västervik.
Bland annat handlar det om dålig intern kommunikation, bristande ledarskap och dåligt ämnesstöd till eleverna. Flera av punkterna har redan åtgärdats, men ett stort antal återstår. En del ska redovisas till Skolverket så snart som i början av december.
De elever som VT träffar på tisdagen håller med om en del av kritiken.
- Visst har det funnits brister. Men det är en nystartad skola. Det har inte funnits tillräckligt med lärare från starten. Men många nya har anställts och det känns att det börjar bli mer struktur på allting nu, säger Sassa Asli som går i trean på samhällsprogrammet.

Hon är överlag nöjd med skolan som hon tror kommer att bli en riktigt bra skola på sikt, när den har utvecklats mer. Och hon har bara lovord att ge till lärarna.
- Vi har jättebra lärare här. De är kompetenta, duktiga, engagerade, kunniga! berömmer hon.
Att det tidigare rått lärarbrist, är dock något som Sassa Asli och hennes kamrater får lida av nu.
- Det gör att det blir mycket mer att läsa in nu i trean, säger hon.

Sofie Holm går i trean på estetprogrammet och känner inte igen sig i den del av kritiken som handlar om att skolan inte ger eleverna tillräckligt med stöd i de olika ämnena.
- Stöd får vi absolut. I alla fall jag. Jag har dyslexi och har fått jättemycket hjälp av särskilt en lärare. Han låter mig läsa uppgifterna i förväg då jag har svårt att hänga med i texterna. Han förstorar ibland texterna åt mig och vissa uppgifter kan jag prata mig igenom i stället för att skriva.

Mia Löfstedt i trean på samhällsprogrammet kan jämföra Östra Akademin med det kommunala gymnasiet, eftersom hon gått på båda.
- Jag bytte hit efter ett år på det kommunala gymnasiet och tycker att det känns mycket mer positivt här. Här tar man mer hänsyn till elevens enskilda behov och man syns bättre än i den kommunala skolan.
- Visst finns det brister men det är ju en ny utbildning och vi blir lite försökskaniner. Men det har skett stora förändringar och jag märker en markant skillnad bara sedan förra året, säger Mia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om