Skola och näringsliv bör öka samarbetet
I medgångens tid behövs inga hårda ord eller påhopp på varandra. I Västervik är politikerna överens om att kommunen är på rätt väg men fortfarande kan samarbetet mellan skola och näringsliv utvecklas för att möjliggöra en ytterligare ljusare framtid.
Trevligt. Rektor Pontus Larsson, stående, hälsade välkommen med orden "trevligt att så många kommit trots att ni inte har anmält er". Foto: ELLEN KINDSTRAND
Foto:
Entreprenörer, intraprenörer, företagare och innovatörer. Benämningarna var många på en del av dem som skall föra utvecklingen vidare. En viktig part är inte minst kommunen själv.
- I Västervik skall man gilla företag och en viktig uppgift för os är att skapa bättre förutsättningar för företagen. Nya som gamla, sa kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m).
En entreprenör behöver inte vara en egen företagare slog många fast. Däribland Akko Karlsson (mp) som var enda dam i panelen.
- Det finns gott om entreprenörer inne på företagen, sa Gunnar Jansson (s).
- Det har inte alltid varit fint nog att vara företagare, sa Sverker Thorén (fp).
- Utan entreprenörer och ideellt arbetande människor skulle vår verksamhet inte var möjlig, sa Hans Ellervik (vdm) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
- Det gäller att locka fram kreativiteten hos de anställda, sa Mats Hugosson (c).
- Vi skall inte bara tänka på nya företag. Även på dem som är beredda att ta över gamla behöver stöd, sa Lars-Inge Karlsson (kd).
- En lika utbildning för alla i en bättre skola är en förutsättningen, sa Johannes Regell (sp).
Ett axplock ur alla inlägg som gjordes. Jerry Engström på Högskolecentrum var tillsammans med Västerviks Tidningens chefredaktör Hans Holm debattledare.
- I gymnasiet här bredvid så finns en vilja hos 34 procent av eleverna att vilja bli entreprenörer, sa Jerry Engström. Men var finns det tillräckliga stödet.
Harald Hjalmarsson var tveksam till att alla skulle komma att bli entreprenörer men för dem som vill skall det erbjudas stöd
- Så tror jag kanske att en tids praktik är att föredra före det att direkt starta ett eget företag.
Det fanns glädjande många ungdomar bland åhörarna. En av dessa var Adam Abenius som startade ett eget handelsbolag när han vi 17 år. IT-lösningar och webproduktion ingår i verksamheten.
- Många fler skulle starta eget om det inte vore så förskräckligt krångligt. Man blir ju mörkrädd bara man ser alla blanketter som skall fyllas i, sa Adam.
Ord som verkade ordentligt gå hem hos såväl panel som debattledare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!