Skola kan få betala för kränkning

Ett fall där en elev på en skola i Västerviks kommun kränktes har anmälts till Barn- och elevombudet, BEO. Nu anser de att kommunen ska betala 10 000 kronor för elevens räkning.

Västervik2017-12-15 09:30

Anmälan kom in till BEO den 10 oktober. Här hävdades att en ur personalen kränkt en elev vid två tillfällen. På vilket sätt eleven har kränkts framgår inte av handlingarna och det går heller inte att utläsa i vilket sammanhang kränkningarna ska ha skett. Barn- och elevombudets bedömning är att Västerviks kommun inte brustit i sina skyldigheter och att både rutiner och åtgärder varit korrekta. I bedömningen skriver BEO att kommunen ska betala ett skadestånd till eleven eftersom de anser att en kränkning ändå ägt rum. Västerviks kommun har nu fram till den 28 december på sig att svara på hur de ställer sig till kravet.

I det första fallet har händelsen anmälts till rektor, som i sin tur anmält till huvudmannen, alltså Västerviks kommun, men varken skolan eller huvudmannen har bedömt det som hände som kränkande behandling.

Även i det andra fallet anmäldes händelsen till rektor och huvudman.

Skolan har sedan, enligt kommunens uppgift till BEO, vidtagit ett antal åtgärder. Bland annat har eleven inte behövt träffa den i personalen som ska ha utsatt eleven för kränkningen. Skolan har enligt grundskolechefen Ewa Myhrén även kopplat in barn- och elevhälsan, samt hållit uppföljningsmöten tillsammans med vårdnadshavare.

– Vi har ingen anledning att ifrågasätta barnets känsla av att vara kränkt. Det är barnets känsla och det måste vi lyssna på, säger Ewa Myhrén.

– Det är superviktigt att alla elever ska känna sig trygga i skolan.

Barn- och elevombudet gör nu bedömningen att det i det första fallet inte är visat att händelsen gått till på det sätt som anmälaren har angett. De skriver: "Uppgifterna har tillbakavisats av huvudmannen och får inte heller på annat sätt stöd i utredningen."

I det andra fallet däremot, bedömer BEO att en kränkning ägt rum. De skriver: "Vid bedömningen av beloppets storlek har Barn- och elevombudet beaktat att eleven i en verksamhet som eleven enligt lag har en skyldighet att delta i, har utsatts för kränkande behandling av en person som arbetar på skolan. Barn- och elevombudet har vidare beaktat handlingens förnedrande inslag samt att den inneburit ett missbruk av ett beroende- och förtroendeförhållande."

Hur Västerviks kommun ställer sig till skadeståndskravet vill Ewa Myhrén inte uttala sig om i dagsläget.

– Vi har inte tagit ställning till det än. Vi håller på och resonerar kring det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om