Skogsstyrelsen varnar för angrepp av granbarkborre

Granbarkborren är många skogsägares stora skräck och de gillar särskilt granar som blåst ner under vintern.

Granar som faller behöver tas om hand före våren, för att minska risken för granbarkborre.

Granar som faller behöver tas om hand före våren, för att minska risken för granbarkborre.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2022-02-27 18:00

Under den senaste tidens hårda blåst har många träd fallit i skogarna och Skogsstyrelsen påminner nu om att träden, då framför allt granarna, behöver tas om hand innan granbarkborren svärmar under våren.

När stormen Malik svepte förbi tog den med sig en hel del träd ner i våra trakter, även om vindarna inte riktigt nådde stormstyrka här.

Gerth Hjalmarsson är skogsbonde med skog främst kring Blackstad och Locknevi.

– Det har varit väldigt spritt över hela arealen. Det ligger ett träd här och ett träd där. Det gör att det blir ganska kostsamt att ta vara på och virkesvinsten äts upp av arbetskostnaden.

I Gerths fall har det dock främst handlat om tall som har fallit. Det gör att risken för granbarkborre är mindre, men även tallskogen behöver tas om hand.

– Jag har även en fastighet i närheten av Mariannelund och där drabbades skogen av ganska stora skador när en tromb slog ner under den första blåsten, den som kom några dagar före stormen Malik. Nu håller vi på att ta hand om det sista, och vi är uppe i nästan 1 000 kubikmeter.

Torbjörn Elofson är avdelningschef för skog och mark på Holmen i Norrköping. Han bekräftar bilden av att det generellt sett blåst ner förre träd, men att vindfällena är spridda över större arealer.

– Det har blåst ner skog i ett par tre omgångar nu i januari-februari och det är de östra delarna av Småland och Östergötland som verkar vara värst drabbade, säger han.

På grund av spridningen tar inventeringen av skogen längre tid, men han bedömer ändå att de kommer vara klara i god tid för att ta hand om nedfallen skog innan granbarkborren svärmar.

undefined
Granbarkborren är insekten som kan angripa levande granar och förstöra hela bestånd.

Om en skogsägare har svårt att hinna med att ta hand om alla granar bör de som ligger i solbelysta hyggeskanter prioriteras. Granbarkborren vill ha över 18 grader varmt för att kunna flyga och trivs där solen skiner på träden.

För enstaka vindfällen kan det också vara ett alternativ att ta bort barken på stammen, eftersom den är nödvändig för granbarkborrarna.

Gerth Hjalmarsson är själv inte så orolig för angrepp av granbarkborre.

– Jag försöker ligga steget före och ha kontroll. Jag har avverkat bestånd som är i riskzonen och bedriver ett aktivt skogsbruk. Jag har inte haft stora problem någon gång.

Han tror att det har stor betydelse att han kontrollerar skogen regelbundet och ser till att ta ner träd som visar tecken på att må dåligt.

– Mår träden inte bra är det lättare att de blir angripna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!