Skogsstyrelsen föreslår stöd till stormdrabbade skogsägare

Skogsägare som drabbats av orkanen Gudrun kommer att få återväxtstöd för stormfälld skog och Skogsstyrelsen har på uppdrag av näringsdepartementet utarbetat förslag på hur det ska gå till.

Västervik2005-05-04 00:25
Myndigheten föreslår en ändring av skogsvårdslagens regler så att områden inom Kalmar, Skåne, Blekinge, Hallands, Kronobergs, Västra Götalands, Östergötlands och Jönköpings län kan få tiden för skyldigheten att anlägga ny skog förlängd. Skogsägarna ska då få möjlighet att avvakta med planteringen i fem år i stället för tre efter stormfällningen. Anledningen till detta är dels att det kan bli svårt för skogsägarna att hinna med att sätta in återväxtåtgärder på hela arealen på tre år, dels för att det kan komma att bli brist på visst skogsodlingsmaterial de närmaste åren. Också kravet på antal plantor per hektar kan enligt förslaget komma att minskas.

Skogsstyrelsen anser att stöd för anläggning och vård av stormfälld skog endast är stödberättigad i Kalmar, Skåne, Blekinge, Hallands, Kronobergs, Västra Götalands, Jönköping, Örebro, Sörmlands och Östergötlands län som drabbades av stormfällning 8 och 9 januari.
Det är än så länge svårt att avgöra hur stora arealer det rör sig om och vilka återväxtmetoder skogsägarna kommer att vilja använda sig av. Därför anser Skogsstyrelsen att budgetramarna för återväxtstödet vid behov ska kunna omprövas genom regeringsbeslut. I nuläget har två förslag tagits fram, ett till en kostnad av 500 miljoner kronor och ett 800 miljoner kronorsalternativ. I det första alternativet kommer egenkostnaden för skogsägaren att bli 10 400 kronor per hektar, medan det i det andra alternativet kommer att bli en kostnad på 8 100 kronor per hektar.
87 000 hektar är bidragberättigade, men 8 000 av dem kommer att föryngras genom naturlig föryngring och undantas därför från bidraget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om