Skogspriser ligger stabilt

Skogspriserna i södra Sverige ökade med en procent under det första halvåret 2017, enligt statistik från LRF Konsult.

Positiv. Mäklaren Magnus Christiansson på LRF Konsult tror på fortsatt god prisutveckling för skog.

Positiv. Mäklaren Magnus Christiansson på LRF Konsult tror på fortsatt god prisutveckling för skog.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2017-08-24 17:45

Magnus Christiansson, mäklare och skogsmästare, på LRF Konsult i Västervik tycker att siffrorna stämmer väl överens med de försäljningar han sett i norra Kalmar län.

– Sedan finns det naturligtvis enskilda objekt som stuckit ut prismässigt här, säger han.

Framförallt är det mindre skogsfastigheter som kan kila iväg prismässigt.

– Dem är det fler som kan vara med och bjuda på, säger han.

Ligger skogsfastigheten vid en sjö så är det också ofta ett plus. Skälen kan vara flera, enligt Magnus Christiansson. Möjligheten till sjönära boende kan vara ett. Ett annat är att sjönära mark drar till sig vilt – många skogsägare är jaktintresserade.

LRF Konsults statistik utgår från skogsråvaran. Man räknar med hur mycket säljarna får betalt per kubikmeter skog. Enligt Magnus Christiansson ser man hur andra mer mjuka värden kan spela in – inte minst i södra Sverige.

En fastighet i rätt geografiskt läge kan få ett bättre pris. Mindre skogsägare vill bo nära sin mark. Kanske vill man köpa till ett skifte nära den skog man redan äger.

Värdeökningen på en procent för sex månader kanske inte låter så häftig. I norra Sverige ökade priserna med i snitt elva procent. Enligt Magnus Christiansson finns det en naturlig förklaring.

– Priserna har ökat stadigt i södra Sverige under många år, medan norra Sverige halkat efter. Vi har under flera år tyckt att nu börjar det bli köpläge i norra Sverige.

Han lägger till att utöver värdeökningen på en procent så finns det en annan – bokstavlig – tillväxt i värde i en skogsfastighet.

– Om man inte avverkar så växer skogen med tre, fyra procent på ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!