Skogskväll med stormtema
150 skogsmaskiner på väg från Finland, Baltikum, England och Tyskland.
Conny Tyrberg från LRF-konsult, Inga-Lill Salomon, Länsförsäkringar, Nils-Erik Alne, Södra, och Johan Samuelsson, LRF konsult skogsbyrån, informerade skogsägare i Gamleby.
Foto:
Södras områdeschef Nils-Erik Alne kunde också berätta att man har 150 maskiner på väg från Finland, Baltikum, England och Tyskland.
? Går det bra kan vi vara klara till hösten 2006, var hans besked.
Hur virket ska lagras för att minska risken för skador i form av blånad och insektsangrepp är en av de frågor som det arbetas intensivt med just nu. Bevattning, lagring i sjöar och besprutning är de möjligheter som finns. För det krävs tillstånd, dessa hoppas man få snabbehandlade från berörda myndigheter. Ändrade regler för transportörer är också önskvärt. Högre maxlast och längre körtider är förslag som diskuteras.
Den fråga som många kommit för att få svar på var hur priset på massaved och timmer påverkas av stormfällningen. Där gav Södras Nils-Erik Alne följande besked:
? Massavedspriset har sänkts med 100 kronor till 160 kronor per kubikmeter. Det kan tyckas drastiskt men det är ett garantipris som alla kommer att få, även de som inte hinner få ut sin skog innan kvalitén har börjat försämras. Om vi klarar den här hanteringen så bra som vi hoppas kommer minskat pris att till viss del kompenseras med en bra efterlikvid.
Priset för dem som sålt avverkningsuppdrag kommer att bli det som gjordes upp när kontraktet skrevs, plus 20 procent mer virke för samma pris. Därefter gäller det så kallat stormkontrakt.
Priset på timmer kunde inte de församlade få besked om den här kvällen. Där pågår förhandlingar dagligen mellan de olika aktörerna, om en vecka räknar man med att det är klart.
Det som själverksamma skogsägare har att tänka på nu är att de anpassar apteringen av sitt virke. Allt timmer kommer att köras till sågen i Mönsterås, vart det sedan säljs är inte klart idag. Men för att passa så många marknader som möjligt ska det kapas i längder på 38, 44,50 och 56 decimeter. Massaveden ska kapas i tremeterslängder, inga specialsortiment. Man ska också skilja på gran och tall eftersom de kräver olika förutsättningar för att klara lagring.
Den som redan har färdigt timmer eller massaved utkört fick rådet att snabbt anmäla, innan den stora rusningen kommer.
Dag Björkqvist informerade om de risker som finns med arbete i stormfälld skog och hur de ska undvikas. Enskilda träd kan en ensam huggare klara, bröten ska angripas med skördare, fullständig skyddsutrustning krävs liksom första förband lätt tillgängligt. Bra kommunikationer i form av mobiltelefon är nödvändigt. Täta raster och ordentlig matsäck krävs också för att arbetet ska klaras av.
Erland Friberg från LRF:s stödgrupp berättade om de insatser man gjort för att hjälpa till med röjning av ledningsgator och med att förse djurägare med reservkraft.
Inga-Lill Salomon från Länsförsäkringar informerade om de villkor som gäller för att skogsägare med stormförsäkring ska få ersättning. På minst ett hektar ska hälften av virkesförrådet vara skadat. Viktigt är att anmäla till försäkringsbolaget så fort som möjligt för bedömning. Att se över olycksfallsförsäkringar var också ett gott råd.
Som avslutning på kvällen gav Conny Tyrberg och Johan Samuelsson villkoren för hur man bästa ska hantera skogsskadorna ekonomiskt. Det finns flera möjligheter att placera eventuella försäkringspengar och att avsätta skogspengar på skogskonton enligt särskilda regler som gäller vid stormfälld skog.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!