Skogsdag i Blackstad

För den som bara har skogen som en plats för strövtåg och rekreation kan det kanske tyckas som träd bara skiljer sig åt vad gäller art och ålder, men så är inte fallet.

Nya klasser. Virkesmätaren Bengt Eriksson informerade skogsägare om de nya klassificeringsregler som gäller från och med nästa år.

Nya klasser. Virkesmätaren Bengt Eriksson informerade skogsägare om de nya klassificeringsregler som gäller från och med nästa år.

Foto:

Västervik2007-11-10 15:00
På sin väg från rotstående skog till en planka lämplig för byggnationer eller möbler genomgår stocken en klassificering som närmast kan liknas vid en vetenskap. För att informera om de förändringar i det nuvarande mätsystemet, som kommer att gälla från förste januari, hade leverantörer till Torvald Andersson Trävaru AB inbjudits till träff vid sågen i Grönhult.
Virkesmätare Bengt Eriksson, som har mångårig vana i branschen, hade valt ut ett antal provstockar där han gav exempel på vad som är viktigt att tänka på innan stocken kommer till sågverket. Grundkraven för sågtimret är att det ska bestå av levande stamdel, vara kapat med såg, fritt från insektsskador och lagringsröta och inte innehålla sten, metall eller dylikt.

Skador och fel som sedan påverkar kvalitén och därmed också priset är bland annat; om det finns röta, så kallade rotben, om den är rak, har någon stamskada eller har kvist som är för stor eller för djup.
I det nya systemet införs fyra klasser för tall och två klasser för gran, tidigare sorterades tall efter fem klasser och gran efter fyra klasser. Anledningen till den förändrade klassificeringen är virkesmarknadens krav på råvaran och att man vill ha en mer rationell och objektiv mätning.
Under dagen gjordes också en rundvandring i sågen och ett studiebesök på en avverkningsplats i skogen.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om