Satelliter blir vapen i jakten på skogsbränder

Sedan i fjol har satelliter använts för att tidigt upptäcka skogsbränder. I sommar blir det ännu skarpare läge då vi ser ut att stå inför en torr säsong. Innebär det att brandflyget spelat ut sin roll?

Peter Helge säger att tekniken kommer att vara igång för fullt i sommar, och att den fungerar bra.

Peter Helge säger att tekniken kommer att vara igång för fullt i sommar, och att den fungerar bra.

Foto: Kollage arkivbilder

Västervik2023-05-05 11:32

Peter Helge är verksamhetschef för räddningstjänsten i Västerviks kommun. Han säger att man har provat tidigare.

– Det har ju funnits ett tag och vi har haft tillgång till det här systemet. Men det har behövts trimmas in. I början fick vi massa information om positionerna för bränder som behövde tolkas, det blev ett för stort område för oss, vi fick larm från stora delar av landet.

– Men det har man lyckats arbeta bort. I sommar skulle jag säga att det drar igång på allvar. Nu fungerar det väldigt bra.

I grunden går det ut på att vädersatelliter registrerar lokala temperaturökningar och skickar vidare information först till SMHI, som bearbetar datan, och skickar den vidare till SOS Alarm.

– Vi får reda på det direkt via våra system och bestämmer vilka åtgärder vi ska ta. Det är otroliga framsteg som gjorts, med all den mer automatiserade branddetektionen.

Innebär det att brandflyget håller på att spela ut sin roll?

– Nej. De gör ett fantastiskt fint arbete och vi får se de här två som komplement till varandra. I en avlägsen framtid så kanske, men det ligger långt fram i tiden, skulle jag tro.

Och, berättar Helge, satelliterna har sina brister. Det blir luckor på flera timmar när det inte är på rätt ställe i sin bana runt jorden.

– Det fungerar därför bara vissa tider på dygnet, när de är i rätt position. Men det kan hjälpa brandflyget, om de har svårt att bemanna vissa tider på dygnet eller dagar. Det bygger ju på frivillighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!