Skogsägarna tror på bättre priser och lönsamhet

Sveriges skogsägare är optimister i år. De tror att priserna kommer att stiga och att lönsamheten för näringen förbättras.

Skogbarometern presenterades lokalt av Gunnar Lindén och Bo Jonsson, Tjustbygdens sparbank samt Magnus Christiansson och Magnus Engström, LRF Konsult, Västervik.

Skogbarometern presenterades lokalt av Gunnar Lindén och Bo Jonsson, Tjustbygdens sparbank samt Magnus Christiansson och Magnus Engström, LRF Konsult, Västervik.

Foto: Brandin Hans

Västervik2009-11-20 00:00
Varje år gör SIFO, upp uppdrag av Swedbank och LRF Konsult skogsbyrån, en undersökning bland Sveriges skogsägare. I har 657 personer frågats ut. Resultatet av Skogsbarometerns förväntningar brukar ligga förvånansvärt nära facit. - Skogsindustrin är landets viktigaste exportindustri, säger Bo Jonsson, Tjustbygdens sparbank. Så det är glädjande när skogssägarna tror på bättre tider.I Sverige levereras 60 procent av råvaran till industrin från privata skogsägare. Tre av fyra skogsägare tror att priset kommer att stiga redan inom ett år och åtta av tio tror att priset är högre inom tre år. Förväntningarna gäller såväl timmer som massaved. - Det beror förmodligen på flera saker, säger Magnus Christiansson, LRF Konsult, Västervik. Dels tror allt fler att världsekonomin vänder uppåt och byggandet kommer igång, dels har de enorma lagret efter de två stora stormarna de senaste åren sågats upp. Nu behöver industrin råvara och då räknar man med stigande priser.Råvarupriset har stått stilla i ett decennium, men det har i verkligen inte priset på skogsfastigheter. Där har värdeutvecklingen varit påtaglig. De flesta tror också att det kommer att fortsätta löna sig att köpa skog. De närmaste tre åren är det många som kommer att köpa och sälja skog. Man räknar med att värden för 80 miljarder kronor ska byta ägare eftersom genomsnittsåldern för skogsägare är hög. Av den skog som byter ägare köps 70 procent av granngårdar men numera finns även skogsägare som placerat vinster på andra affärer i skog. Belåningen på skogsfastigheter är mycket låg, hela sex av tio skogägare har inga lån alls på sina fastigheter.Anledningen till att man äger skog är, enligt undersökningen, själva känslan av att äga skog och att det är en bra och långsiktig investering. Skogen "mjuka" värde, det vill säga skogens nytta till annat än råvaruproduktion (rekreation och jakt, bland annat) har också ökat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!