Skogen en livsfarlig lekplats

Skogstyrelsen varnar skolor och förskolor för att vistas i stormskadad skog.

Västervik2005-01-19 00:25
Omkullfallna träd och rotvältor gör våra skogar livsfarliga. Riskerna med nedrasande grenar, träd som faller till marken och rotvältor som slår igen gör att Skogstyrelsen nu varnar länets skolor och förskolor för att vistas i stormskadad skog. Säkrast är att helt undvika skog som drabbats av stormens förödelse.
På många förskolor och skolor i kommunen är skogspromenader och utflykter i skogen en självklar del av undervisningen. För barnen är träd och stenar en naturlig lekplats. Men denna lekplats riskerar nu att bli en dödsfälla.
? Vi har stormskadad skog precis i närheten, säger Boel Runesson, rektor på Fågelbäret. Det är klart att det är en spännande miljö för barnen och de har svårt att hålla sig borta. Vi har fått säga till dem både en och två gånger.
För barnen kan det vara svårt att förstå faran med träden och rotvältorna. För dem är det bara en rolig lekplats, något spännande.
? Efter varje rast kommer de in med rosor på kinderna och kåda på händerna, berättar Boel Runesson.
På Fågelbäret har man förbjudit eleverna att gå i närheten av nedfallna träd. Och ska barnen vistas i skogen måste det alltid finnas en vuxen med.
Första skoldagen efter stormen började med information. Barnen fick prata av sig och diskutera vad som hänt, något som skolan alltid gör när en stor händelse likt stormen inträffar.
? Det är viktigt att ge dem pratutrymme, säger Boel Runesson.

På Skogshagaskolan har man ställt in den gemensamma promenaden som ordnas varje vecka. På skolans anslagstavlor finns information om de faror stormen har fört med sig, men det är upp till varje enskild lärare att själva prata med sina elever.
? Vår skola ligger ju precis i anslutning till skogen och jag vet att vår vaktmästare har varit uppe och sett efter hur det ser ut, säger Anne-Britt Gustavsson, biträdande rektor på Skogshagaskolan.
? Någon fara i närheten av skolan finns inte och barnen får ju inte lämna skolområdet under dagen. Men samtidigt vet man ju inte vad de gör på väg hem eller på sin fritid.
Enligt Skogsstyrelsen är de största riskerna bland annat träd som ännu inte fallit till marken men som lutar kraftig. Dessa kan när som helst och utan förvarning rasa. Det är också livsfarligt att klättra både på och under liggande trästammar ? risken för att fastna eller klämma sig är stor.
Även rotvältorna är förrädiska. När det fallna trädet har kapats av kan rotvältan plötsligt slå igen och effekten blir som en råttfälla, enligt Skogsstyrelsen.
? Alla är ju medvetna om de faror som finns, säger Anne-Britt Gustavsson på Skogshagaskolan, så det är viktigt att inte släppa i väg barnen hur som helst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om