De boende ville skydda skogen mellan två villaområden. I samband med detaljplanearbetet runt 2007–2008, när företagssatsningen "Holiday club" skulle etableras, upprättades ett exploateringsavtal mellan kommunen och den nuvarande markägaren Gertudsvik Sjöstad.
– Även om inte anläggningen kom till stånd är intentionen att kommunen ska ta över marken inom detaljplanens genomförandetid, och vi har tagit över vissa delar löpande, säger Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef.
Enligt plankartan är genomförandetiden 15 år, från det att detaljplanen vann laga kraft i oktober 2008. Tiden löper alltså ut i oktober 2023.
I exploateringsavtalet står att "den del av "naturområdet" som ligger mellan gamla och nya Solhem får inte avverkas före kommunens övertagande".
Sommaren 2019 blev de boende bestörta, när skogen togs ner. Ett avtalsbrott, enligt de boende. En tolkningsfråga, enligt Niklasson.
– Det är en gränsdragningsfråga. Vi har internt på samhällsbyggnadsenheten konstaterat att det är en hård gallring, men eftersom vi ännu inte tagit över marken ansvarar fastighetsägaren för skötseln, säger han.
Per Karlsson, platschef på Gertrudsvik Sjöstad, förklarar att de tagit ner träden för att tillmötesgå önskemål från tomtköpare i det nybyggda området på andra sidan skogen.
– Träden har tagits ner för att släppa in ljus. Det var väldigt mycket tallar som skymde.
I avtalet står det att naturområdet inte får avverkas?
– Vi anser att eftersom vi äger marken har vi möjlighet att ta ner träden, och avtalet är så gammalt att jag faktiskt inte vet vad det står, säger Karlsson.
Borde du inte ha koll på vad som står i avtalet?
– Vi såg det som naturligt att avverka träden för att tillmötesgå de som köpte tomterna. Efter att träden togs ned kontaktade de boende kommunen och vi hade då en dialog med kommunen. Om det vore ett avtalsbrott borde kommunen ha agerat.
En av de boende, som anser att trädfällningen är ett avtalsbrott, menar att man kämpat för att få naturområdet skyddat i avtalet.
– Jag vill bara få veta vad vi skulle ha gjort istället, för att skydda naturområdet, säger hen.
Men huruvida det är ett avtalsbrott eller inte, och om det kan få några konsekvenser, kommer inte prövas förrän kommunen tar över markområdet, menar Niklasson.
– Då prövas om naturen har ”avtalat skick”, säger han.