Om en kommuninvånare i Västervik söker läkarvård via exempelvis Kry, kommer det att kosta regionen. Vi ringde upp primärvårdsdirektör Niklas Föghner, som fick förklara hur det egentligen kan komma sig.
– Om jag bor i Stockholm, och reser till Öland, och sedan behöver söka vård, då kan jag göra det på Öland. Jag behöver inte åka tillbaka till Stockholm för det. Men eftersom jag betalar skatt i Stockholm, så kommer den regionen jag söker vård i fakturera region Stockholm för mitt besök. Det fungerar på samma sätt med nätläkare, förklarar Föghner.
Region Kalmar har inget avtal med någon privat, digital vårdtjänst inom regionen. Många bolag som erbjuder digitala vårdtjänster, via en app eller internet, är lokaliserade i Sörmland. Därför hamnar region Kalmars pengar bland annat där, när allt fler invånare i regionen söker vård via dessa alternativ. Och intresset för de alternativen stiger.
2018 kostade digitala vårdkontakter utförda i andra regioner 2 794 000 kronor för region Kalmar. 2019 hade summan stigit till 6 570 000 kronor. År 2020 hamnade notan på 13 096 000 kronor.
Vad får den här kostnadsökningen för konsekvenser för region Kalmar?
– Det är klart att vi hellre sett att pengarna stannade kvar i vår region. Vi vet att de som använder nättjänster främst är småbarnsföräldrar, och att en större andel är kvinnor mellan 18 och 30 år. Det här är en digital dörr in till vården, som vi från regionens sida har svårt att styra. Vi hade velat ha kontroll på den genom egna digitala tjänster. Det finns många fördelar med att söka vård i sin egen region, svarar Föghner.
Regionråd Malin Sjölander (M) har en positiv inställning mot de privata digitala vårdtjänsterna, men ser problem med ersättningssystemet.
– De har plöjt mark som vi inom regionen inte klarat själva. Vår region har stora problem med tillgänglighet på telefon på 1177, och då är det ju givet att man som patient söker sig någon annanstans, säger hon och fortsätter:
– I grunden är det positivt att fler har fått hjälp. Vi ska inte jobba mot varan, utan fråga oss hur vi kan koppla ihop oss med nätläkarna.
Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) menar att regionen måste bli bättre på att erbjuda egna digitala vårdalternativ.
– Inom offentlig sektor möter vi inte upp på samma sätt med digitala verktyg. Vi behöver bli betydligt bättre på det, säger hon.