Skärpta restriktioner här – bara en tidsfråga

Den senaste tidens ökning av coronasmitta har lett till ökad dialog mellan smittskyddet i länet och Folkhälsomyndigheten. Enligt Lisa Labbé Sandelin är det bara en tidsfråga innan råden skärps här med.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att alla måste bli bättre på att följa de råd som funnits sedan i våras.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att alla måste bli bättre på att följa de råd som funnits sedan i våras.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Västervik2020-11-05 12:30

Under dagen stod det klart att smittökningen bara fortsätter i länet. Statistiken, som vi återkommer till, talar sitt tydliga språk om det.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att hennes känsla är att fler och fler i länet vill se hårdare restriktioner. 

– Ja, jag tycker mig se det. Men det går åt båda håll, vissa vill att man minskar på de restriktioner vi redan har. Det finns alltid folk som vill ha mer, och folk som vill ha mindre.

Men hon trycker på en sak, att vi redan har lokala allmänna råd som ska följas.

– De har legat sedan i våras och vi måste alla bli bättre på att följa dem. Det som är det alla viktigaste är att minska sitt kontaktnät och det måste man börja göra redan idag. Det ska man göra. Man ska inte träffas på små eller stora bjudningar, det är en helt annat läge nu än för bara några veckor sedan.

– Det kommer så många nya fall och vi måste stoppa smittspridningen och det kan vi bara göra genom att sluta träffa folk. Vi måste bli ännu bättre på det än vi var i våras, och det gäller här och nu! Det här sprider sig som en löpeld och det går väldigt fort. Det är allvar.

– Vi har fortfarande inte så hög belastning, men det dröjer några veckor. Det ser vi i andra län. Först en snabb uppgång, och sedan ett par veckor senare ser man ökningen på sjukhusen och på intensiven. Förhoppningsvis är vi bättre på att skydda våra riskgrupper nu.

– Det är nu det avgörs, det är nu det spelar roll.

Är det dags för nya allmänna råd i länet, kommer de att skärpas?

– Jag har redan nu dialog med Folkhälsomyndigheten om de lokala allmänna råden men alla kan börja agera redan nu.

Men blir det skärpta lokala allmänna råd?

– Jag skulle säga att det bara är en tidsfråga innan vi har det.

Hittills den här veckan har 167 nya fall av covid-19 bekräftats. I vissa kommuner har ökningen tagit ordentlig fart, bland annat Hultsfred. På två dagar har de fått 38 nya fall. Kalmar län har hittills totalt 1 381 bekräftade fall av covid-19 och mellan onsdagen och torsdagen hade alla länets kommuner förutom Torsås fått nya fall. 

Under torsdagen vårdades sju personer på något av länets sjukhus, varav en var i behov av intensivvård. 33 personer i länet har dött på sjukhus av covid-19, så har det sett ut sedan den 31 augusti.  

Coronasmittan fortsätter att öka i länets kommuner. Bland annat Hultsfreds kommun ser en kraftig ökning.
Coronasmittan fortsätter att öka i länets kommuner. Bland annat Hultsfreds kommun ser en kraftig ökning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!