Skärpta krav på rökfri arbetstid inom socialförvaltningen

Det har varit rökfritt på jobbet för anställda inom socialförvaltningen sedan 2016. Men nu skärps riktlinjerna. Bland annat har definitionen för vad som är betald arbetstid preciserats.

Nu blir det ännu tydligare vilka regler som gäller för rökning inom socialförvaltningens verksamhet. Arbetstiden ska vara helt rökfri, och röker man på sin rast så får man byta om.

Nu blir det ännu tydligare vilka regler som gäller för rökning inom socialförvaltningens verksamhet. Arbetstiden ska vara helt rökfri, och röker man på sin rast så får man byta om.

Foto:

Västervik2025-01-31 03:00

Redan 2016 antog socialnämnden en riktlinje för rökfri arbetstid för samtliga anställda inom socialförvaltningens verksamheter. Men trots att många känner till den, råder det vissa oklarheter kring exakt vad som gäller. Det visade en internrevision som gjordes för två år sedan.

Det är därför som nämnden nu har tagit ett nytt beslut, kring en reviderad version av riktlinjerna. Bland annat klargörs det tydligare att personalen över huvud taget inte får röka på betald arbetstid. Och i betald arbetstid räknad även kortare pauser och övertid in. Lunchrasten är däremot inte betald arbetstid. Men vill man röka då så får man inte göra det i sina arbetskläder. Man kan heller inte dela upp lunchrasten på flera kortare raster, för att kunna röka under övrig tid på dagen.

 – Vi gör det här både för att skydda övrig personal, som inte röker, från passiv rökning, men framför allt våra brukare, säger socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD).

undefined
Socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD).

Socialchef Joakim Nyman instämmer:

– Ett av våra mål är att vår arbetstid ska skapa mervärde för dem vi är till för, och det gör vi inte om personalen går ifrån och röker.

Totalt omfattar policyn 1 600 månadsanställda plus vikarier inom socialförvaltningens område. Merparten jobbar inom äldreomsorg och funktionsstöd och ett av förvaltningens önskemål är att dessa medarbetare bör vara en förebild i hälsofrågor.

Har det varit problem eller klagomål från annan personal eller brukare gentemot de som röker?

– Inte några stora problem. Det som har kommit fram är väl i så fall att icke-rökare ibland har känt att det blivit lite tunt med bemanningen när rökare har gått iväg. Och det är ju inte bra, säger Joakim Nyman.

undefined
Socialchef Joakim Nyman.

Han berättar att det inom ramen för de anställdas friskvårdsbidrag finns olika former av stöd att få för rökavvänjning. Och han poängterar att det ju finns andra sätt att använda nikotin än genom just rökning. Detta är inte förbjudet, då det inte drabbar utomstående på samma vis.

Hur ska ni nå ut med information till personalen om de nya reglerna?

– Vi får helt enkelt ta ett omtag och göra en nystart. Vi kommer att ta hjälp av HR och av vår kommunikationsavdelning för att sprida policyn, och den kommer också att dyka upp som en punkt på personalmöten, förklarar Joakim Nyman.

Regeln om rökfri arbetstid gäller även för anställda inom barn- och utbildningsnämndens område, det vill säga personal på exempelvis förskolor och skolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!