Skärpta åtgärder på Valstad
"Salmonellan måste vara borta innan höstterminen börjar."
Linda Åkesson hoppas att smittan ska vara borta när eleverna kommer tillbaka till skolan. Foto: Magnus Glans
Foto:
Det säger Valstadskolans rektor Lars-Gunnar Fransson sedan det på måndagen stod klart att även jordbruksgymnasiet i Gamleby fått salmonellasmitta i både foder och hos svinen.
Förmodligen måste nu alla Valstadskolans 700 svin slaktas.
- Det blir ett jättearbete att sanera och vi måste bli av med djuren snarast möjligt.
- Men vi ska klara av det här. Utslaktning börjar så snart det bara går. Därefter inleds en noggrann rengöring av stallar och utfodringssystem med hjälp av hetvatten och bakteridödande desinfektionsmedel, säger Lars-Gunnar Fransson.
Eftersom Valstadskolan även har ett stort antal nötkreatur tas nu en mängd prover även på skolans alla kor, för att utesluta eventuell salmonellasmitta.
Valstadkornas stall ligger bara något hundtal meter från svinstallen.
- Samma personal arbetar i bägge stallen. Vi har därför infört skärpta regler rörande hygienen, säger förman Linda Åkesson.
- Vi byter skor och kläder när vi går emellan. Dessutom använder vi fotbad med bakteridödande medel vid ingångarna. Våra kor får absolut inte bli smittade.
För Valstadskolan är det mycket viktigt att smittan är borta när eleverna återkommer.
De totalt 156 eleverna, varav 66 nya i höst, kommer från hela Kalmar län men även från många andra håll i södra Sverige. Många har sina föräldrahem på gårdar.
- Har vi smittan kvar på Valstad i höst och eleverna börjar resa hem till sina föräldrar i helgerna finns risk för en spridning över hela södra Sverige, säger Linda Åkesson.
I takt med att allt fler gårdar drabbats av salmonellasmitta har nu långa köer uppstått till slakterierna.
På gårdarna har man fått överbeläggning, då färre svin än vanligt kunnat skickats till slakt.
Främst börjar det bli kris vad gäller kylrumskapacitet på slakterierna. I stället för att normalt hänga endast några timmar måste nu svinkroppar från drabbade gårdar hänga i kylrum i tre, fyra dygn samtidigt som rader av prover tas på varje kropp.
- Salmonellaslakt av svin äger rum bara torsdagar och fredagar på slakteriet i Linköping för att smittade svin ska hållas skilda från friska svin, berättar besiktningsveterinär Fawzy Gamal.
- Svinen måste också slaktas i en viss ordning beroende på kontaminationsrisk. Svinkropparna ska hängas glesare och så vidare.
Slakteriet i Linköping har just nu endast 30 procent av sin normala slaktkapacitet. Främst beroende på att man nu tvingas slakta många svin från de drabbade gårdarna i norra Kalmar län.
- Det är oerhört noggranna säkerhetsregler för svin från smittade gårdar. Slakten går därför mycket långsammare, säger informationschef Hampe Moberg på Swedish Meats.
- Extra problem blir det eftersom det är semestertid just nu på slakteriet i Linköping, säger Hampe Moberg.
De svinkroppar som klarar alla laboratorieproven blir människomat.
De kroppar som visar positiva provsvar destrueras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!