Skärpt miljöpolitik framgång för Thorén

En skärpt miljöpolitik med bland annat en oberoende hållbarhetskommission. Det blev resultatet när de fyra borgeliga partierna tillsammans med miljöpartiet på fredagen gjorde gemensam sak och i riksdagen gick emot regeringen.

Nöjd. Sverker Thorén (fp) från Västervik är nöjd att de fyra borgeliga partierna fick igenom skärpta krav på tolv punkter. ARKIVFOTO: ANDERS STEINER

Nöjd. Sverker Thorén (fp) från Västervik är nöjd att de fyra borgeliga partierna fick igenom skärpta krav på tolv punkter. ARKIVFOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-11-26 00:25
Riksdagen behandlade på fredagen regeringens proposition om hur det framtida miljöarbetet ska se ut. Enligt regeringen fungerar de miljömål som i dag finns uppsatta relativt bra och några större förändringar behövs därför inte något som de fyra borgeliga partierna inte håller med om.
Tillsammans med miljöpartiet röstade därför fyrpartialliansen igenom en gemensam motion som skärper kraven på tolv punkter. Det rör sig bland annat om ett nytt delmål för en minskning av dioxiner i vår mat och att arbetet med att minska antalet partiklar i luften påskyndas.
Dessutom ska en oberoende hållbarhetskommission tillsättas, som ska granska miljöpolitiken och komma med förslag på hur den kan förbättras och effektiviseras.
- Det är kanske den viktigaste delen av den motion vi nu fått igenom. Det är viktigt att det finns en oberoende kommission som inte styrs av politiker, säger Sverker Thorén, folkpartistisk riksdagsman från Västervik.

Det är en nöjd Sverker Thorén som uttalar sig på fredagen. Detta är den första gemensamma motion de fyra borgeliga partierna lagt fram inom miljöområdet, och därför ser partierna det som en stor framgång att de har fått igenom de tolv kraven.
- Vi skärper nu vissa delmål inom miljöpolitiken och visar samtidigt att miljöpolitiken inte enbart är ett vänsterprojekt. Det här ger en bra bas att stå på inför alliansens fortsatta arbete med miljön, säger Sverker Thorén.
Lika nöjd är dock inte miljöminister Lena Sommestad. I en kommentar till TT säger hon att det inte finns något behov av en kommission.
- Vi har redan i dag en väldigt bra strategi för hållbar utveckling i vårt regeringsarbete. Men nu får vi självklart titta på frågan och undersöka vad riksdagsbeslutet innebär, säger hon till TT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om