Hittills har EU:s medlemsländer själva fått besluta om vilka tre månader per år som ål inte får fiskas. I Sverige har det varit under november–januari.
Men nu aviseras en skärpning. Förbudet ska i stället gälla den tid som ålen vandrar i de största antalen, vilket är under sommaren och tidigare på hösten.
Anders Birgerson på Stora Askö, utanför Loftahammar, är en av få i länet som fortfarande har ålfisketillstånd, även om han bara fiskar i liten skala och med små redskap.
Han säger att det främst är i Kalmar län och ner till Skåne som man fiskar ål. Om reglerna skärps, tror han att det blir dödsstöten för ålfisket längs hela den här kuststräckan.
– Får man inte fiska under vandringstiden, så är det inte mycket bevänt med det. Det är juli till oktober som är det viktiga i den här branschen.
Många ålfiskare är till åren komna, och det är få unga som vill ta över, så han tycker att traditionen kan få finnas kvar, så länge fiskarna gör det. Så småningom försvinner den nog ändå, men han tycker inte att man behöver skynda på det.
Visserligen har ålen minskat i antal, men Anders Birgerson tror att förklaringen till det finns i ett större perspektiv än just fisket i vår skärgård.
Där får han medhåll av Harald Hjalmarsson (M) som säger att miljön i Östersjön är den stora boven. Kraftverken inverkar också negativt på populationen, liksom fångsten av glasål vid Atlantkusten. Att förbjuda det sistnämnda skulle ge större effekt, anser Hjalmarsson.
Kommunstyrelsen i Västervik har författat en skrivelse om att Sverige vid förhandlingarna i EU bör verka för att få till ett undantag, så att ålfisket i Tjust skärgård kan fortsätta. Enligt forskning tar fisket bara en procent av den blankål som vandrar ut ur Östersjön.
Men flera partier ville inte ställa sig bakom skrivelsen. Frågan gick till votering som slutade 8–3. De tre som inte ville stödja skrivelsen var Ulf Nilsson (L), Mariann Gustafsson (V) och Anna Bodjo (MP). De reserverade sig också mot beslutet att skicka skrivelsen.
Liberalerna skriver i ett pressmeddelande att skrivelsen går emot kommunens vision om en levande Östersjö med ekosystem och livsmiljö i balans. Partiet ser EU-förslaget som ett sätt "att äntligen få verkningsfulla åtgärder som kan göra att de hotade ålbestånden på sikt kan återhämta sig".